Tobiis börsvärde ökade med 1 miljard – på två dagar (!)

kursrally
Tobiis börsvärde ökade med 1 miljard – på två dagar (!)

Genrebild från Tobii. Foto: press.

Jonas de Lange

Reporter

Kursrallyt i Tobii fortsätter – utan någon tydlig förklaring.
"Sälj och ta hem vinsten", säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg.

På måndag kväll kunde Breakit rapportera om den mystiska kursrusningen i techbolaget Tobii. På en handelsdag hade börsvärdet ökat med drygt 800 miljoner – en uppgång på nästan 20 procent.

Det i sig är inte helt vanligt förkommande på börsen. Det händer oftast i samband med att ett högt uppköpsbud kommit in eller att ett bolag presenterat någon annan stor nyhet.

Tobii-fallet är en särskild ögonbrynshöjare eftersom det inte finns någon tydlig anledning bakom ökningen. Från bolagets sida har det varit helt tyst sedan 7 september.

På tisdagen fortsatte kursen uppåt och en kvart innan stängning hade aktiepriset gått upp med ytterligare 9 procent. Sedan föll aktien tillbaka till en ökning med dryga 5 procent från öppningskursen. Det ger ändå en ökning på över 25 procent på två dagar.

"Den här kursökningen började egentligen när Apple presenterade sin nya Iphone 8 september. Här är det en spekulation som väckt en spekulation som väckt en spekulation", säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

Han berättar att omsättningen i antal aktier som köpt och sålts har ökat kraftigt den senaste tiden. Från några hundra tusen per dag under våren till över 5 miljoner aktier under tisdagen.

Nu återstår att se om kursen fortsätter uppåt även på onsdagen. 

"Mitt tips nu är att sälja. Kursen kommer falla tillbaka. Det finns inga fakta till grund för den här ökningen. Det kommer ingen nyhet om något stort genombrott eller uppköp. Sälj och ta hem vinsten", säger Claes Hemberg.

Investmentbanken Carnegie satte i somras sin riktkurs till 50 kronor. På tisdagen stängde kursen på 53,75 kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER