Uber fick precis körförbud i hela London

Breakit - Uber fick precis körförbud i hela London

Foto: TT

Finwire / Breakit

Uber blir av med sin licens för taxiverksamhet i London. Det oväntade beskedet lär få stora konsekvenser för förarna och kunderna.

Uber åker på ett rejält bakslag i London efter att transportmyndigheten meddelat att man inte tänker förnya taxiappjättens licens. Det skriver myndigheten i ett uttalande som publicerats via Twitter.

Myndigheten Transport for London uppger på Twitter att Uber inte är lämpligt för att inneha en licens som krävs för att ha verksamhet i storstaden. Den nuvarande licensen löper ut den 30 september.

Enligt Bloomberg har Uber 40.000 förare i London, och tre och en halv miljon användare.

Uber blir av med licensen, och därmed rätten att köra taxi i staden, eftersom företaget enligt myndigheterna har ett beteende som "visar en brist på ansvarstagande". Det handlar bland annat om att Uber inte har rapporterat in misstänkta brott på det sätt som lagen kräver.

Uber har nu 21 dagar på sig att överklaga.

Uber fortsätter att vara ett kontroversiellt bolag. Tjänsten Uber Pop, som lät privatpersoner tjäna pengar på att skjutsa andra, stängdes ner i Sverige eftersom den inte följde svensk lag. 

I Frankrike har Uber fått än mer hård kritik, från både taxichaufförer och från staten. Ubers Europa-chef dömdes förra året till böter i fransk domstol för att ha bedrivit illegal taxi-verksamhet.

Läs fler artiklar
LÄS MER