Jag fick en klump i magen efter Sthlm Tech Fest som inte vill försvinna

Breakit - Jag fick en klump i magen efter Sthlm Tech Fest som inte vill försvinna

Anna Gullstrand

Krönikör

Jag är vanligtvis en obotlig teknikoptimist – men det här är skrämmande på riktigt, skriver Anna Gullstrand i en krönika.

Han såg väldigt snäll ut, geniet från spelbolaget Dice/EA som för några veckor sedan på Sthlm Tech Fest visade deras experiment kring AI och maskinlärning. Pedagogiskt och utan buzzwords demonstrerade han vad de labbar med just nu och hur de tänker kring framtidens spelupplevelse.

Kortfattad version: I framtiden kommer vi alla kunna roll-AR-spela valfri karaktär i Sopranos. Yey!

För många är nog artificiell Intelligens (AI) fortfarande ganska abstrakt. Geniet gjorde det extremt konkret. Han visade bollar, som från att ha noll koll lärde sig att undvika att äta minuspoängbollar. Han visade dataspelssoldater som, från att bli dödade innan de hann blinka, lärde sig att upptäcka ett bakhåll. Han sa också att det var samma AI som lärde sig helt olika saker.

När han sa det sistnämnda gjorde han avsteg från det monotona tonläget; han kunde inte dölja sin upphetsning.

Men det enda jag kunde tänka på var att det liknade en scen i tv-serien Homeland. Att det skulle kunna vara på riktigt. Jag skruvade på mig, såg mig omkring. Tänkte vi alla på samma elefant i rummet? Och nog var det ovanligt tyst.

Future of gaming hade förvandlats till Future of war.

Med den exponentiella tekniska utvecklingen kring AI, röstigenkänning, sensorer och fysiskt avancerade robotar är det oundvikligt att mänskliga civila och soldater ute på fält snart kommer att slåss mot och med artificiell Intelligens. Just det blev tydligt i måndags. På en dragning som var tänkt att handla om underhållning. Samtidigt som Elon Musk titt som tätt twittrar om att det antaglien är AI som kommer att starta World War 3.

Jag tror inte att vi kommer att få höra en KeyNote på Future of War förrän det är försent.

Jag är vanligtvis en obotlig teknikoptimism – men det här är skrämmande på riktigt.

Anna Gullstrand
Digital strateg, föreläsare och faciliterare. Grundare av Studio How. Delägare på digitalbyrån Fröjd. 

Läs fler artiklar
LÄS MER