Så mycket investerar MTG i Youtube-nätverket Splay

Så mycket investerar MTG i Youtube-nätverket Splay

Skärmdump från Youtube-stjärnan Clara Henrys videoblogg.

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Mediejätten MTG har gått in med ytterligare drygt 10 Mkr i entreprenören Vigor Sörmans Youtube-nätverk Splay - det visar nya dokument som Breakit tagit del av.

Splay är ett av de snabbaste växande bolagen i den svenska startup-industrin. Under fjolåret ökade omsättningen med över 500 procent till 25 Mkr.

”I år är planen att minst dubbla omsättningen till 50 miljoner kronor”, säger Vigor Sörman för Breakit.

I Splays nätverk ingår de flesta av de största svenska Youtube-stjärnorna som till exempel Clara Henry och Miss Lisibell. 

Vigor Sörman startade bolaget 2011 och fick året efter det in mediebolaget MTG som minoritetsägare.

I januari offentliggjorde MTG att man ökat sin ägarandel från 35 till 49 procent av aktierna. Hur mycket pengar som MTG investerade ville dock ingen av parterna gå ut med men Breakit kan nu avslöja summan.

Enligt dokument från Bolagsverket fick Splay in 10,1 Mkr. Det innebär att hela Splay i den transaktionen värderades till 47 Mkr.

Det kan jämföras med Splays största konkurrent i Norden, United Screens som vid starten 2013 fick in 20 Mkr i riskkapital från mediekoncernen Bonnier. Det innebar att hela United Screens värderades till cirka 90 Mkr.

Så här långt tycks alltså MTG:s inhopp i den heta Youtube-sektorn vara betydligt mer framgångsrikt jämfört med konkurrenten Bonnier. 

LÄS MER: "Han är den stora vinnaren när tittarna flyr gammel-tv"

Läs fler artiklar
LÄS MER