Google köper del av mobiljätte

Finwire / Breakit

Affär värd nästan 9 miljarder kronor.

Google bekräftar nu ett förvärv av delar av HTC:s mobildivision. Det handlar om en affär värd 1,1 miljarder dollar (motsvarande 8,8 miljarder kronor) i kontanter och inkluderar även en icke-exklusiv licens till HTC:s immateriella rättigheter, skriver Google i ett blogginlägg.

Beskedet kommer efter att HTC handelsstoppats på Taiwanbörsen i väntan på nyheter. Den senaste tiden har det spekulerats i media att Google förhandlat om ett förvärv av delar av HTC.

Förvärvet innebär att ett team med HTC-anställda går över till Google, men HTC kommer trots det fortsätta med sin egen smartphoneverksamhet samt satsningen på virtual reality genom Vive. I ett pressmeddelande säger HTC att företaget just nu arbetar på nästa flaggskeppstelefon efter en framgångsrik lansering av HTC U11 tidigare i år.

Google och HTC har arbetar nära varandra sedan tidigare genom bland annat Nexus- och Pixel-telefonerna.

HTC var en gång en av giganterna inom mobilmarknaden och hade en marknadsandel på 9 procent 2011 och leveranser av 45 miljoner telefoner. Förra året hade andelen minskat till under 1 procent, motsvarande 12,8 miljoner smartphones.

https://www.blog.google/topics/hardware/google-signs-agreement-htc-continuing-our-big-bet-hardware/
https://www.theverge.com/2017/9/20/16340108/google-htc-smartphone-team-acquisition-announced

Läs fler artiklar
LÄS MER