Breakit-profiler skriver bok – ska porträttera Sveriges stjärnentreprenörer

BreakitEntreprenörLedarskap

Jon Mauno Pettersson och Erik Wisterberg ska skriva en bok om de svenska tech-profilerna. Foto: Sara Lindmark/Breakit.

Breakit

Breakit

Historien om Sveriges nya näringsliv och dess stjärnentreprenörer ska bli bok.
Bakom satsningen står Breakit-journalisterna Erik Wisterberg och Jon Mauno Pettersson.
“Det är obegripligt att ingen redan har skrivit den här boken”, säger Erik Wisterberg.

Spotify, Klarna och Skype är bara toppen av isberget. Listan över svenska miljardbolag som förändrar gamla branscher i grunden börjar bli lång. Det vet alla ni som läser Breakit dagligen. 

Men entreprenörerna bakom de nya giganterna – som är på väg att bli vår tids superstjärnor – är än så länge mer eller mindre okända för den breda allmänheten.

Det ska det bli ändring på nu.

I en kommande bok kartlägger och porträtterar Breakit-journalisterna Erik Wisterberg och Jon Mauno Pettersson den kokande svenska techsektorn och Sveriges nya miljardärer.

Vad är egentligen nyckeln bakom att Sverige internationellt har blivit känt som en “unicorn”-fabrik?

“För mig är det obegripligt att ingen redan har skrivit den här boken. Det finns massvis med böcker om mossiga gamla näringslivsgubbar. Men historierna om Sveriges nya stjärnentreprenörer är mer eller mindre oberättade”, säger Erik Wisterberg, vars cyklande wallraff-reportage inifrån Uber Eats och Foodora nyligen skapade massiv uppmärksamhet.

Jon Mauno Pettersson, som är nyhetschef på Breakit och en av personerna bakom den snabbväxande nyhetssajten, håller med.

“Vi bevakar den här sektorn varje dag och vet att det finns historier att berätta. Målet är att porträttera de mest intressanta entreprenörerna och skriva det definitiva dokumentet över Sveriges nya näringsliv”, säger han och fortsätter:

“Vårt största problem just nu är att bestämma vilka historier som platsar i boken”.

Idén föddes över en öl efter jobbet före sommaren. Några månader senare har de två journalisterna i dagarna skrivit kontrakt med det välrenommerade bokförlaget Natur & Kultur. Redaktör för boken på Natur & Kultur är Anton Gustavsson, som har ett förflutet som chefredaktör för magasinet Novell.

Nyhetssajten Breakit har på kort tid blivit den ledande nyhetskällan för affärsnyheter i startup- och techvärlden. Sajten har idag över 125.000 unika besökare varje vecka och växer på alla fronter.

"Det här är ett både relevant och spännande journalistiskt projekt som dessutom kommer att bidra till att göra Breakit ännu vassare. Men mest ser jag fram emot att läsa boken –  det blir garanterat en läsfest!", säger Stefan Lundell, medgrundare och innehållschef på Breakit. 

Läs mer