En techstjärna har fallit – och de små ägarna är de stora förlorarna

En techstjärna har fallit – och de små ägarna är de stora förlorarna

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Hur länge räcker riskkapitalisternas tålamod med den forna techstjärnan Widespace?

I mitten av 2013 fick jag för första gången höra talas om Widespace. Det var Pär-Jörgen Pärson som gav mig tipset.

Få personer har bättre koll på den svenska techscenen än Pär-Jörgen Pärson, eller PJ som han kallas av de som känner honom. Nu hade PJ, som några år tidigare sett till att hans riskkapitalbolag Northzone blivit storägare i Spotify, fått korn på en ny svensk techstjärna – Widespace.

I vanliga fall brukar det ta flera år innan du som techinvesterare vet ifall du hittat en flipp eller flopp. Men i fallet Widespace verkade det annorlunda. PJ kunde sommaren 2013 konstatera att försäljningen formligen exploderat i Widespace, knappt ett år efter att Northzone tillsammans med statliga Industrifonden klivit in tungt i mobilannonsbolaget.

När jag själv, någon vecka senare, intervjuade Widespace-chefen Patrik Fagerlund avslöjade han att omsättningen 2013 skulle bli närmare 150 miljoner kronor – en ökning med över 500 procent sedan PJ och de andra riskkapitalisterna gått in som ägare.

Förklaringen till succén var att Patrik Fagerlund och hans medgrundare Henric Ehrenblad låg perfekt positionerade när annonseringen i mobilen tog fart  på allvar. De närmaste åren fortsatte försäljningen att växa kraftigt och vid årsskiftet 2015/2016 slogs nytt omsättningsrekord. I det läget värderades Widespace till över 650 miljoner kronor och det talades om en bred inbrytning på den gigantiska USA-marknaden.

Idag är bilden en helt annan. Värderingen har pyst ihop som en sufflé och ligger idag på i sammanhanget ynka 37 miljoner kronor.

De stora förlorare är småaktieägarna som inte gått med i den senaste emissionen – deras andel av bolaget minskar nu med 96 procent. 

Grundarna Patrik Fagerlund och Henric Ehrenblad vägrar dock att ge upp. Patrik Fagerlund har i en tidigare Breakit-intervju flaggat för att Widespace skruvat om sin affärsmodell och är på väg mot ett nollresultat. Samtidigt är fakta i målet att han och Henric Ehrenblad nu bara kontrollerar knappa 10 procent av ett bolag som värderas till 37 miljoner kronor.

Istället är det PJ, via Northzone, med Industrifonden som nu helt styr bolaget. Frågan är hur länge deras tålamod räcker för bolaget som bara förra året förlorade nästan 100 miljoner?

Tiden håller på att rinna ut för den forna techstjärnan.

Läs fler artiklar
LÄS MER