Nu satsar även Izettle på AI – plockar in 285 miljoner till storsatsning

Breakit - Nu satsar även Izettle på AI – plockar in 285 miljoner till storsatsning

Jacob de Geer Foto: TT

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Izettle vill göra livet enklare för småföretagare.
Nu lånar det svenska fintechbolaget drygt 285 miljoner kronor för att bygga ny smart teknik.

Artificiell intelligens (AI) och machine learning är techsektorns just nu kanske hetaste begrepp. Allt som kan automatiseras ska automatiseras, och alla startups vill stoltsera med självlärande algoritmer.

Så även det svenska fintechbolaget Izettle.

Nu står det klart att bolaget lånar 30 miljoner euro, motsvarande cirka 285 miljoner kronor, från den Europeiska investeringsbanken, EIB. Pengarna, som kommer att betalas ut under de kommande tre åren, är öronmärkta för forskning och utveckling som ska gynna småföretagare i Europa.

Enligt Izettle kommer fokus att ligga på just AI och utveckling av “nästa generations betalningsstrukturer”.

“Vi är stolta över att få den här kvalitetsstämpeln från EIB. Det är den typen av erbjudande som du bara inte kan motstå, och det kommer hjälpa oss att accelerera vår tillväxt och fortsätta att skapa bättre förutsättningar för småföretagare och ge dem tillgång till de verktyg som behövs för att utmana storföretagen”, Jacob de Geer, grundare och vd, i en kommentar.

Izettle, som började som ett sätt för småföretagare att ta emot kortbetalningar med hjälp av en mobiltelefon eller surfplatta, har sedan tidigare fått in drygt 2 miljarder kronor i externt kapital. Så sent som i januari lånade bolaget närmare en halv miljard kronor från amerikanska Victory Park Capital.

Den gången skulle pengarna användas till uppköp och bolagets nya tjänst Izettle Advance, vilket förenklat kan beskrivas som en lånetjänst för småföretagare.

Under 2016 omsatte Izettle, som idag finns på 12 marknader i Europa, 643 miljoner kronor. Det är en ökning med 60 procent jämfört med föregående år. Samtidigt landade förlusten på 228 miljoner kronor, vilket är en minskning jämfört med tidigare år.

Izettle har under året börjat arbeta för en börsnotering av bolaget.

Läs fler artiklar
LÄS MER