Svensk stjärnförvaltare: Ingen risk för tech-bubbla

Breakit - Svensk stjärnförvaltare: Ingen risk för tech-bubbla

Claes Murander.

Finwire / Breakit

Ratar hårdvara men köper AI-bolag.

Claes Murander rattar fondjätten Lannebos techfond Vision med ett par miljarder kronor i förvaltat kapital. Några av de största innehaven är Apple, Facebook och Amazon. Han ser stora investeringsmöjligheter i de hajpade teknikområdena som AI, VR, AR och IoT. IoT, sakernas internet eller smarta prylar på svenska, kommer och 2020 bedöms mellan 20-50 miljarder saker vara uppkopplade mot nätet.

"Det är inte bara konsumentprodukter som kopplas upp. De kanske största vinsterna finns inom industrin, när maskinerna blir smarta och kan börja prata med varandra", säger Claes Murander, förvaltare av Lannebo Vision, i en kommentar.

Vid sidan av sakernas internet är artificiell intelligens (AI), virtuell verklighet (VR, Virtual Reality) och förhöjd verklighet (AR, Augmented Reality) andra närbesläktade teknikinnovationer som spås revolutionera marknaderna framöver. Claes Murander ser risker för hajp.

"Till viss del handlar det om en hajp, men jag är övertygad om att de här fenomenen kommer att slå igenom. Utmaningen för oss som investerare är att förutspå vilka företag det är som kommer att tjäna pengarna. Det är inte alltid den som är först ute eller har den mest innovativa idén som står som vinnare till slut".

Han ser dock inte någon risk för bubbla just nu, även om många teknikbolag gått väldigt starkt däribland Amazon.

"Jag tycker inte att dagens värderingar är så utmanande. Till skillnad från under it-bubblan så finns det ordentlig substans i de här bolagen. De växer stadigt och är rejält lönsamma. Visst kommer det bli dippar och lågkonjunkturer, och det kommer inte gå bra för alla, men det är ju det som gör tekniksektorn så spännande, säger Murander som menar att det inte är ovanligt att teknikbolag överskattas på kort sikt och underskattas på lång sikt", säger han och fortsätter:

"Det finns en tendens att teknikutvecklingen överskattas på kort sikt, men underskattas på lång sikt. Jag var för ung för att ha börjat jobba under it-bubblan, men så här i efterhand kan man konstatera att marknaden hade rätt på så sätt att den förutsåg den stora påverkan som den nya tekniken skulle ha på samhället. Pengar allokerades till undermåliga bolag och många gick under, men om du tittar på de bolag som överlevde, som Apple och Amazon, så är de i dag värda mångdubbelt mer än när it-bubblan var som mest uppblåst".

Claes Murander menar att det handlar om att köpa rätt bolag. Nokia är ett exempel på företag som var nummer ett men trots det inte klarade av ett teknikskifte. I Lannebo Vision har han i princip helt valt bort hårdvara.

"Jag har mest mjukvarubolag i portföljen. Mycket av intelligensen sitter i dag i mjukvaran, och det har också blivit lättare att ta betalt för mjukvara med olika typer av prenumerationstjänster. Hårdvarubolag har jag nästan valt bort helt, då deras produkter är för lätta att kopiera".

Läs fler artiklar
LÄS MER