Här är 10 heta startups att hålla ögonen på i Spanien

GP BullhoundstartupresanBreakit i Spanien

Foto: Cabify, Wallapop, Jobandtalent

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Här är 10 heta startups att inspireras av – och hålla ögonen på.

I den första delen av Breakits startupresa besöker vi den spanska storstaden Barcelona där en mängd nya startups etablerat sig på marknaden. 

Investmentbanken GP Bullhound har rekat marknaden och kartlagt vilka heta spanska bolag det gäller att hålla ögonen på här framöver.

Breakit har fått en förhandstitt på den ännu inte publicerade rapporten, som publicerar i oktober, "Spain - Late to the game, but now ideally positioned" och presenterar här ett urval av de heta tech-bolagen. 

Wallapop

Northzone-backade Blocketkopian Wallapop är en lokal marknadsplats där du säljer och köper begagnade prylar i ditt närområde. Företaget, som grundades 2013, har i dag runt 130 anställda med huvudkontor i Barcelona.  

Breakit har tidigare rapporterat att Wallapop slagit ihop sin amerikanska verksamhet med konkurrenten Let Go. 

Svenska Northzone investerade i Wallapop redan 2015. Ytterligare ett svenskt riskkapitalbolag finns med på ägarlistan i form av Vostok New Ventures, och GP Bullhound har även investerat. Övriga investerare är bland annat Accel Partners, Insight Venture Partners, Caixa Capital och Bonsai Venture Capital.

Jobandtalent

Jobandtalent har bland annat backats av Skype-grundaren Niklas Zennströms Atomico. Företaget är baserat i Madrid och grundades 2009 av Juan Urdiales och Felipe Navio.

Startupen har skapat en digital marknadsplats som matchar sökande och arbetsgivare genom en algoritm. Jobandtalent är idag verksamma på arbetsmarknaden i Spanien, Storbritannien, Mexiko och Colombia med över 10 miljoner registrerade användare. 

Företaget med runt 250 anställda tog in runt 400 miljoner kronor i riskkapital under förra året, en runda som leddes av Atomico. Övriga investerare är bland annat GP Bullhound , FJ Labs och Cygnus Management.

Enligt GP Bullhound har Jobandtalent tagit in över 650 miljoner kronor i riskkapital.

Cabify

Cabify är Spanien och Latinamerikas svar på Uber. Det vill säga att du beställer din taxi i appen, blir upphämtad av din chaufför och betalar genom appen. 

Cabify med sina runt 1300 anställda har sitt huvudkontor i Madrid och grundades 2011.

Enligt GP Bullhound har 208 miljoner euro investerats i Cabify. Det motsvarar närmare 2 miljarder kronor, räknat med dagens valutakurs.

Nyckelinvesterare är det japanska e-handelsföretaget Rakuten tillsammans med den spanska riskkapitalbolaget Seaya Ventures. 

Fon Wireless

Atomico har även backat Fon Wireless som grundades 2015 och i dag har huvudkontor i London och Madrid med runt 330 anställda. 

Fon Wirelees låter sina kunder dela sitt wifi hemma och som tack får de surfra gratis på alla tillgängliga Fon-områden. 

Bolaget har plockat in runt 885 miljoner kronor. Atomico är en av huvudinvesterarna och Google återfinns även de på listan. 

Digital Origin  

Digital Origin grundades i London 2011 men har sitt huvudkontor i Barcelona. Startupen erbjuder en rad digitala snabba lånelösningar som ska förenkla lånetagandet för kunderna.   

Företaget har 80 anställda och har tagit in runt 130 miljoner kronor. Nyckelinvesterare är Prime Ventures som investerar i europeiska tech-bolag. 

Glovo

Glovo som grundades 2015 har skapat en app där man kan beställa produkter och få dem hemlevererade på några minuter. Exempelvis mat, kläder, alkohol och blommor. 

På huvudkontoret i Barcelona arbetar 150 personer. Glovo har tagit in runt 60 miljoner kronor från nyckelinvesterarna Antai Venture, Bonsai Venture Capital, Caixa och Seaya Ventures.

Kantox

Kantox är en så kallade peer-to-peer låneplattform – det vill säga att företag och individer lånar pengar direkt av varandra – som erbjuder växel- och internationella betalningslösningar för små- och medelstora företag. Företaget med 100 anställda har huvudkontor i Barcelona och London.   

Kantox har tagit in runt 220 miljoner kronor från investerare som Partech Ventures, ID Invest, Cabiedes & Partners, SeedRocket och Alma Mundi Ventures.

TravelPerk

Grundades 2015 med 40 anställda och huvudkontor Barcelona. TravelPerk har skapat ett online-verktyg som hjälper företag att boka och hantera sina resor. 

TravelPerk har tagit in runt 75 miljoner kronor från investerare som Sunstone Capital, Spark Capital och Localglobe.

Typeform

Typerform är en molnbaserad tjänst där du kan skapa och svara på exempelvis undersökningar och quiz. Bolaget grundades 2012 med huvudkontor i Barcelona och numera 170 anställda.  

Typeform har tagit in runt 140 miljoner kronor. Nyckelinvesterare är RTA Ventures, Point Nine Capital, Connect Ventures och Index Ventures. 

Spotahome

En online-marknadsplats där personer kan lägga ut, upptäcka och boka längre typer av boenden. Grundades 2014 och har huvudkontor i Madrid med 200 anställda. 

Huvudinvesterare är Seaya Ventures och Passion Capital.

Läs mer