FBI inleder granskning av Uber

Finwire / Breakit

Kontroversiellt program sätts under lupp.

Den amerikanska federala polisen, FBI, och åklagarmyndigheten på Manhattan har inlett en utredning mot ett av taxibolaget Ubers nedlagda program.

Programmet som internt gick under namnet Hell tros ha använts för att kunna spåra förare som arbetade för rivaliserande tjänster som Lyft, skriver Wall Street Journal och hänvisar till källor.

Detaljerna kring Hell blev aldrig offentliggjorda av Uber. Programmet lades ned i fjol men ska under tiden som det var igång ha använts av Uber för att skapa falska kundkonton på Lyft. Genom att lägga in förfrågningar om resor runt om på olika ställen i städer kunde Uber få information om var förarna befann sig och vilka priser som de erbjöd för olika rutter.

Hell ska även ha bistått Uber med att få reda på vilka förare som jobbade åt både Uber och Lyft. Med den kunskapen ska man därefter med hjälp av incitament försökt övertyga förarna att lämna Lyft helt till förmån för Uber.

Källor med insyn sade att en av de mest kritiska frågorna som de federala utredarna vill få svar på med utredningen är om Hells metoder kan ha uppfattats som otillåten åtkomst med dator.

Uber med nya vd:n Dara Khosrowshahi är annars under noggrann översyn hos de amerikanska myndigheterna. Bolaget har jämsides Hell-utredningen ytterligare två till med federal koppling.

Läs fler artiklar
LÄS MER