Sök

Kastade Hampus Jakobsson just den största stenen i techvärldens glashus?

T.v: Hampus Jakobsson, affärsängel och entreprenör. Foto: Sara Lindh. T.h: Glashuset han bildligt talat slungade en stenbumling genom. Foto: Christine Olsson/TT

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Techentreprenören kastade handsken – och fick en känga tillbaka.

Bristen på kvinnor i riskkapitalsverige är ett ständigt tema i techdebatten. På global nivå är endast 7 procent av riskkapitalpartners kvinnor.

Samtidigt dyker nya techfonder upp till höger och vänster. Stockholm VC lanserades nyligen och i dagarna dök även norsk-danska By founders upp för första gången.

När den sistnämnda lanserades utan en enda kvinnlig partner rann det över för techprofilen Hampus Jakobsson på Twitter.

“Fan, många av mina vänner finns med på den här bilden, men jag funderar SERIÖST på att sluta investera. Hur kan ni inte hitta EN kvinna!! EN!”, skriver han och länkar till en – numera borttagen – bild på By founders grundarteam.

I en längre serie tweets kritiseras sedan både fonden och dess investerare för att inte efterfråga större jämlikhet.

Svaret kommer sedan kort och konsist från Eric Lagier, partner på By founders:

“Du har rätt! Det är ett uppenbart problem. Låt oss ta tag i detta. Tillsammans. Vi vill att minst 50% av grundare ska vara kvinnor”, skriver han.

Som en liten pik lägger han med en skärmdump från Hampus Jakobssons ängelnätverk Nordic Makers.

Där finns också enbart manliga partners.

Uppdatering: Efter artikelns publicering har Breakit fått en utvecklande kommentar från Hampus Jakobsson.

”Jag blir orolig över detta för att jag veta att det är många killar som inte vågar uttala sig på det här sättet just för att de, som jag står i glashus. Jag tycker att man måste kunna uppmärksamma det även fast man är en del av problemet. Man måste stå upp för vad man tror på, även när det är jobbigt. Jag skulle säga så här: Det var dumt gjort av mig att hänga ut dem så, men jag hade gjort det igen”, säger Hampus Jakobsson.

Läs mer