Kan artificiell intelligens revolutionera fotbollen? Ola Lidmark Eriksson och Joakim Plogell tror det

Breakit - Kan artificiell intelligens revolutionera fotbollen? Ola Lidmark Eriksson och Joakim Plogell tror det

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Entreprenörerna Ola Lidmark Eriksson och Joakim Plogell har hjälpt Östersund ut i Europa – och snart kan de vara på väg att leda det svenska landslaget in i framtiden.

För alla som har sett filmen Moneyball är det här inga nyheter. Den verklighetsbaserade historien om hur baseball-laget Oakland A’s med hjälp av avancerad statistikanalys lyfte från botten till toppen är en klassiker i många kretsar.

I Sverige är det Östersunds FK som kan sägas ha stått för en motsvarande resa. Efter att den klassiska vintersportstaden harvat i lägre divisioner slogs de två lokala lagen ihop och resan uppåt inleddes. 

Men sedan det sista året i Superettan är det inte bara intervalllöpningar och passningstrianglar som leder klubben framåt. I ett tidigt stadie inledde klubben även ett samarbete med lokala techbolaget Football Analytics och deras plattform Playmaker.ai. Bakom bolaget ligger Ola Lidmark Eriksson och Joakim Plogell. Från ett sidoprojekt har intresset vuxit, och även verksamheten.

“Tanken är att vi ska köra det här på heltid från hösten”, säger Ola Lidmark Eriksson.

Deras idé är både simpel och komplicerad på samma gång.

Statistik om löpvägar, passningsvägar, avslut, postitionsspel och praktiskt taget allt annat som händer på planen matas in tillsammans med uppgifter om sömn och kost.

Med hjälp av av algoritmer letar sedan deras plattform upp mönster i spelet som sedan presenteras för tränaren som en siffra. Inte helt olikt det omåttligt populära spelet Football Manager.

“Det kan vara allt ifrån hur troligt det är att en spelare blir skadad till hur troligt det är att en spelare gör mål från en viss position.”

Östersund är den klubb som Football Analytics har jobbat mest med men man har även avtal med allsvenska Gif Sundsvall, amerikanska MLS-klubben Columbus Crew och en tjeckisk scoutingfirma.

Men inom kort kan även de svenska landslagen använda sig av tekniken, kan Breakit berätta. Vid en utbildning på svenska fotbollsförbundet tidigare under hösten twittrade förbundets utbildningschef ut en bild som bara bestod av skärmdumpar från Football analytics programvara.

Men att ett avtal är klart kan inte Ola Lidmark Eriksson bekräfta.

“Jag kan säga att vi är på gång med flera tunga avtal som vi hoppas kunna gå ut med i dagarna”.

I nuläget har de finansierat bolaget med egna pengar och arbetstid men med viss hjälp av Östersundinkubatorn Peakinsports.

"Men vi är redo att ta in externa pengar för att kunna expandera snabbare,"

Läs fler artiklar
LÄS MER