Klart: Regeringen driver igenom sänkt skatt för personaloptioner

Klart: Regeringen driver igenom sänkt skatt för personaloptioner

Magdalena Andersson. Foto: TT

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Förändringen kommer med i höstbudgeten.

Finansminister Magdalena Andersson bekräftar nu att regeringen kommer att lägga ett förslag i höstbudgeten som innebär att det blir billigare att ge ut så kallade personaloptioner. Dessutom flaggar hon för att arbetsgivaravgifterna kommer att sänkas för ensamföretagare som anställer en person.

"Trots att vi inte får igenom de skattehöjningar vi hade planerat har vi bestämt oss för att gå vidare med de här förslagen", säger finansminister Magdalena Andersson till Svenska Dagbladet.

Sedan tidigare har regeringen fått klartecken från EU-kommissionen för lagändringen kring beskattningen av personaloptioner.

Det innebär att lagen kan drivas igenom och börja gälla från årsskiftet. Skattelindringen innebär att en förmån av personaloption inte längre ska beskattas som inkomst av tjänst. Arbetsgivaren ska därför inte heller betala någon arbetsgivaravgift för den. Istället beskattas den som inkomst av kapital när andelen i företaget säljs, skriver artikelförfattarna.

Alla bolag omfattas dock inte av den nya lagstiftningen. Bolaget får inte ha mer än 50 anställda och nettoomsättningen ska högst vara 80 miljoner kronor. Företaget får inte heller vara mer än tio år gammalt.

Den mildrade skatten för personaloptioner beräknas kosta 210 miljoner kronor och kostnaden för de sänkta arbetsgivaravgifterna kostar 1800 miljoner kronor.

De sänkta arbetsgivaravgifterna gäller bara för ensamföretagare som anställer ytterligare en person.

Läs fler artiklar
LÄS MER