Hela världen håller andan - men Elon Musk räds inte Nordkorea

Hela världen håller andan - men Elon Musk räds inte Nordkorea

Den nordkoreanske diktatorns kärnvapenprogram oroar inte Elon Musk. Foto: TT

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Krismötena avlöser varandra och Donald Trump vevar på Twitter. Men det är inte den nordkoreanske diktatorn som håller Tesla-grundaren vaken om nätterna.

Vapenskramlet från den norra delen av den koreanska halvön blir allt högre och världen kan otäckt nog närma sig ett kärnvapenkrig. Men Teslagrundaren Elon Musk ser inte diktatorn Kim Jung Un som det största hotet mot världsfreden.

"Skulle Nordkorea skicka en kärnvapenrobot hade det varit självmord för regimen" twittrade Musk under natten mot måndagen lokal Los Angeles-tid.

Musk varnar istället för att det är AI, aritificiell intelligens, som är det som kan kasta världen in i ett okontrollerbart krig i framtiden.

Förutom kärnvapentesten som Nordkorea har genomfört den senaste tiden så är det ett uttalande från den ryske presidenten Putin som väckte Musk.  Enligt The Verge ska Putin i ett tal till studenter på fredagen ha sagt: 

"AritficielI intelligens är framtiden, inte bara för Ryssland utan för hela världen. Det kommer innebära enorma möjligheter men också hot som är svåra att förutse." 

Musk verkar dela den ryske presidentens framtidssyn och lägger fram tesen att ett framtida världskrig kan vara helt automatiserat av AI-teknik. Det som oroar honom är bland annat att en robot utrustad med artificiell intelligens skulle kunna dra slutsatsen att största chansen att vinna kriget är att slå till först. 

 

Det är inte första gången som Elon Musk varnar för farorna med artificiell intelligens. För ett par veckor sen uppmanade han tillsammans med 115 andra företagsledare FN att förbjuda autonoma vapen, alltså vapen som kan avlossas utan mänsklig påverkan. 

Läs fler artiklar
LÄS MER