Tech fest-grundaren om floppen, pengarna och nästa storsatsning

Breakit - Tech fest-grundaren om floppen, pengarna och nästa storsatsning

Tyler Crowley rattar Sthlm Tech Fest. Foto: Ann Jonasson.

Erik Wisterberg

Reporter

På söndag drar Stockholm Tech Fest igång. Tyler Crowley avslöjar nu nästa steg – ett ”Almedalen för geeks” mitt i Stockholm.

Stockholm Tech Fest lanserades hösten 2014 – och har sedan dess seglat upp som Sveriges största tech-event. På söndag drar den fjärde upplagan igång, och Breakit kommer givetvis att rapportera på plats.

Men hur går det egentligen?

Grundaren Tyler Crowley berättar för Breakit att 3.500 biljetter har sålts hittills. Han räknar med att de sista 1.000 biljetterna kommer att gå åt under helgen.

”Det är en stress för alla som ordnar event, att så stor del av biljetterna säljs sent. Så är det varje år. Men jag räknar med att det blir fullt”, säger han till Breakit.

De många sponsorerna täcker upp de flesta av de stora fasta kostnaderna, som lokalen.

”Jag går in i detta utan risk, och får biljettförsäljningen”, säger Tyler Crowley.

Med enkel mellanstadiematematik kan utomstående därmed dra slutsatsen att årets event blir en mångmiljonjackpott för Tyler Crowley. Räknat på det lägsta biljettpriset, 2000 kronor, skulle 3500 sålda fullprisbiljetter innebära en intäkt på 7 miljoner kronor.

Men riktigt så enkelt är det inte. En stor del av biljetterna är rabatterade, eller gratis. Sponsorerna har också välfyllda gästlistor.

Enligt uppgift till Breakit har Sthlm Tech Fest försökt få större mångfald bland deltagarna genom att låta kvinnor sätta sitt eget biljettpris även i år. Därtill har ett stort antal biljetter getts gratis till flyktingar.

Hur Stockholm Tech Fest landar ekonomiskt i år vill Tyler Crowley ännu inte spekulera i.

”Det får vi se när det är över. Men så länge vi inte går back kan jag göra saker som att låta kvinnor sätta sitt eget pris och bjuda in flyktingar gratis”, säger han.

Vad är du mest peppad på i år?

”Stockholm har som stad och community nått nya höjder, något som inte tycks ha något slut i sikte. Detta är ett tillfälle att fira det. Det kommer också att presenteras en hel del nyheter, som jag inte kan berätta om nu”.

Och gällande programmet, vad blir höjdpunkterna?

”Jag är personligen väldigt glad att min kompis Jason (Calacaniskommer tillbaka, han är en av de bästa moderatorerna inom tech. De som var på eventet 2015 minns att han var fenomenal”.

”Peter Carlsson, från Northvolt, har också fått hit Lilium, med deras flygande jet-bil. Det är något som normalt sett skulle betraktas som ett fantasiprojekt, men Peter Carlsson ser det inte så. Alltså jag skulle stå först i kön för att köpa en egen jet-bil som kan lyfta vertikalt och nå 300 kilometer i timmen. Det slår vilket Tesla som helst för mig. Jag ser verkligen fram emot att höra mer om det”.

Ni kör också en ”tech-safari” – vad är tanken med det?

”Jag gillar att alltid testa nya saker. Det stora festivalformatet är bra för tunga talare, men nätverkandet är alltid bättre när mindre grupper samlas kring smalare områden”.

”Detta startade som ett test, med sidoevent på stan. Vi har över 20 stycken, och de håller på att sälja ut. Nästa år tänker jag att vi gör ett ’Almedalen för geeks’ med 50 event per dag i tre dagar. Det är klart att vi geeks ska ha ett eget litet Almedalen mitt i stan”.

Förra året tog du 500.000 ur egen ficka för att göra en extra solutions-dag, hur gick det?

”Bra fråga, jag lärde mig en ganska dyr läxa av det. Mitt budskap var att det finns riktiga problem, och att vi behöver komma med riktiga lösningar. Det tog ungefär tio sekunder att berätta, vi behövde inte en åttatimmarsdag för det.”

Läs fler artiklar
LÄS MER