Sök

Experten: 5 vanliga anledningar till att riskkapitalisten nobbar dig

riskkapital

Investerare och entreprenörer hittar inte alltid varandra. Foto: Istockphoto.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Det finns flera anledningar till att äktenskapet mellan entreprenören och finansiären inte blir av. Tillväxtexperten Thomas Ahrens har identifierat 5 vanliga skäl.

I över 30 års tid har Thomas Ahrens forskat och skrivit böcker om snabbväxande företag, som H&M och Tele2. Han har även investerat i flertalet bolag, främst genom att tillföra kunskap.

Enligt honom finns det främst 5 skäl till att entreprenören får nej av investeraren.

1. Er syn på risk stämmer inte överens

“Entreprenören tycker självklart att det finns potential i idén och ser inte alltid risken framför sig. Investeraren ser kanske inte värdeökningen i den förträffliga idén – kommer det gå att nå positivt kassaflöde eller göra exit inom överskådlig tid? Investerar man 20-30 miljoner i något så kan det inte vara ett hundraprocentigt riskprojekt man ger sig in i, eftersom man kan bli av med alla pengar”.

 

2. Det blir en strid om makten

“Entreprenören vill naturligtvis äga så stor del som möjligt av sitt bolag, mitt råd är att inte gå under 60 procent i ägande. Men här kan det lätt bli en strid. Att som investerare äga 10 procent ger inte så stort inflytande, vad händer om du inte sätter bolaget på börsen inom planerad tid? Sådana frågor går dock att reglera genom olika avtal”.

3. Ni är oense om nästa steg

“Många säger att de ska ta in pengar för att ‘satsa framåt och utveckla produkten’ men i finansiärens ögon är det kanske viktigare att komma igång med sälj och marknadsföring. Min erfarenhet är att snabbväxare är duktiga på att stjäla idéer som funkat och måla om dem i sin egen färg, istället för att researcha och utveckla i evighet. Om du tror att tekniken säljer sig själv är det ofta tack och adjö från investerarhåll. En fara är också att skjuta på allt som rör sig, istället för att bestämma var de potentiella kunderna finns – och rikta sig mot dem”.

4. Ni tycker olika om värdering och tid

“Entreprenören tror ofta att det går snabbare att bygga tillväxt än vad det faktiskt gör. Investeraren vet dock att det tar tid, på grund av både exempelvis regulatoriska hinder och omogna marknader. Många hamnar också i en argumentation om vad bolaget egentligen är värt. Om du begär ett pris på kanske 20 gånger omsättningen kan det ta bra många år innan du växer i den kostymen. Rimligt högt värderade snabbväxare värderas till 15-25 gånger vinsten och 1-3 gånger omsättningen. Kan man inte visa hur man når den hundraprocentiga tillväxten som krävs så kommer ni inte överens”.

5. Teamet har inte rätt sammansättning

“Jag träffade ett företag som ville att jag skulle investera i dem. Tre av fem personer var professorer och skulle sitta i styrelsen några procent av sin tid. Som investerare vill man gärna se ett team som är samspelta och som kanske har gjort resan tidigare. Det måste finnas en balans mellan teknik, marknad och sälj och ledningen måste jobba till 150 procent för att det ska fungera”.

Läs mer