Sök

Jo, Norge har mer än olja och skidor – nu går techtåget i Oslo

Unacast

Kjartan Slette, medgrundare av Unacast och Tor Bækkelund, partner på Startup Lab. Foto: Jonas de Lange samt Erik Johansen/TT

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Den norska techsektorn växer så det knakar. Det hävdar både entreprenörer och investerare som Breakit träffat i Oslo.
Men det finns samtidigt stora utmaningar.

Den svenska techscenen har varit stekhet i flera år – kanske för het. Flera år i rad har miljarder pumpats in i sektorn och investerarna konkurrerar idag om att få skjuta in pengar i de bästa entreprenörerna och bolagen. 

Samtidigt har det varit knäpptyst från andra sidan gränsen.

Men det kan vara på väg att förändras.

I huvudstaden Oslo, som Breakit besökte tidigare i somras, sitter idag ett 70-tal bolag på inkubatorn Startup Lab. I klassisk startupinredning möts hemmasnickrade soffgrupper, stål, palmträd och glas över de tre våningar Startup Lab styr över. Totalt har 200 bolag varit en del av systemet.

“Vi arbetar väldigt nära de bolag som kommer in och sätter även upp olika event och kopplar ihop dem med näringslivet. Vi har över 1300 bolag som knackat på dörren sedan starten”, säger Tor Bækkelund.

Men den nya techbranschen är inte begränsad till ett hus. Några av de hetaste bolagen just nu är Kahoot, Xeneta, och Unacast.

Intressant är att alla tre är mindre än fem år gamla.

Unacasts grundare Kjartan Slette och Thomas Walle är två av få personer som är gamla i gamet. De var tidigare med och startade Spotify-utmanaren Wimp, som numera heter Tidal.

“När vi startade Wimp var vi helt ensamma. Det fanns inget startupekosystem i Norge bara för bara två–tre år sedan”, säger Kjartan Slette.

Nu är situationen en helt annan, enligt Kjartan Slette.

Han får uppbackning av Tor Bækkelund, partner på Startup Lab.

“Innan trodde folk att man var entreprenör för att man blivit av med jobbet men nu har det blivit populärt istället. Det är en extrem förändring som sker väldigt fort. Innan fanns inga inkubatorer och acceleratorer, nu vill alla göra det”, säger han och räknar upp 6–7 olika startuphubbar bara i Oslo.

Men en sak som lyser med sin frånvaro är tillväxtkapitalet.

Tor Bækkelunds Startup Lab har två egna fonder. Den första har redan betalats tillbaka till investerarna på 3,5 år. I den andra görs fortfarande investeringar på upp mot 3 miljoner per bolag, fram till 2019.

“Det finns bra tillgång på kapital i tidig fas. Vi är ett rikt land med mycket pengar. Men från en A-runda och uppåt – när du ska plocka in 40–50 miljoner kronor – är det fortfarande underutvecklat i Norge”, säger Kjartan Slette.

Han menar dock att kapitalet i allt större utsträckning kommer söka sig till Norge när kvalitetén på bolagen och utbudet blir bättre.

“Vi ser att intresset för det som händer i Norden ökar. Kvalitén på bolagen ökar. Det är väldigt viktigt att hålla uppe tillväxten på individer som vill starta nya bolag. Med dealflowet (bolag som söker kapital reds. anm.) kommer kapitalet”, säger Tor Bækkelund.

Kjartan Slette menar att stjärnorna äntligen står rätt för att Oslo kan bli en av Nordens absolut främsta techstäder.

“Självförtroendet finns, bolagens finns, ekosystemet börjar hamna på plats. Det handlar bara om tid nu. Tåget har redan lämnat stationen. Det är inte en fråga om om, utan när Oslo och Norge blir en viktig techhub. Unacast vill vara med och leda den rörelsen”, säger han.

LÄS MER FRÅN VÅR NORGE-RESA HÄR:

Vi åkte till Norge och träffade Kjartan Slette – mannen bakom musikstartupen Tidal

Läs mer