Ubers kris fortsätter – utreds för mutbrott utomlands

Breakit - Ubers kris fortsätter – utreds för mutbrott utomlands

Arkivbild. Foto: Seth Wenig/AP/TT

Jonas de Lange

Reporter

Ubers nya vd står inför en omfattande uppstädning – på flera områden.

Det amerikanska justitiedepartementet har inlett en förundersökning mot Uber angående mutmisstankar utomlands, skriver Wall Street Journal.

Bolaget utreds för att potentiellt ha brutit mot Foreign Corrupt Practices Act, FCPA, enligt källor med insyn. Lagen förbjuder mutor till utländska tjänstemän i syfte att få affärer eller behålla verksamheten.

Justitiedepartementet kommer baserat på vad de hittar att besluta om de tänker påbörja en fullfjädrad utredning mot Uber för brott mot FCPA, enligt uppgiftslämnarna.

Uber har bekräftat att det finns en pågående förundersökning och säger att man samarbetar fullt ut med justitiedepartementet.

Uber finns i 70 länder och det är oklart om justitiedepartementet utreder Uber för mutor i ett eller flera länder. 

Mutbrottsutredningen är bara ett av flera problem bolaget står inför. Under våren avslöjades en omfattande machokultur på bolaget, som resulterade i att vd:n Travis Kalanick, tillsammans med flera toppchefer och en styrelseledamot fick avgå.

Uber har internationellt gjort övertramp på en rad punkter. Tidigare fall har inkluderat allt från överträdelse av transportlagar i Frankrike och Sydkorea till inköp av defekta bilar till sina förare i Singapore och rekrytering av fler förare i Filippinerna trots ett förbud mot detta. I samband med det sista regelbrottet blev Uber avstängda i en månad men kom snabbt att förlikas efter att ha betalat en bötessumma.

Läs fler artiklar
LÄS MER