Sök

Per Roman fick en Apple av sin pappa på 80-talet – blev Europas tyngsta techbankir

GP Bullhound

Per Roman. Foto: Henrik Huldschiner

Breakit

Breakit

Han har kallats it-miljonärernas favoritbankir och agerat rådgivare åt ägare i bolag som Klarna, King och Spotify. För Breakit berättar Per Roman om handeln med Spotify-aktier, sina största floppar – och varför han tycker att friskolereformen är det sorgligaste som hänt Sverige.

Det är en brunbränd och utvilad Per Roman som Breakit möter upp utanför GP Bullhounds Stockholmskontor på Birger Jarlsgatan.

”Jag har haft en fantastisk semester, sex veckor i Stockholms skärgård. Vi har hus på Södermöja som är vår bas under sommaren, och så har vi tillbringat många underbara dagar i segelbåten. Det har ju varit en torr och blåsig sommar, vilket är perfekt väder för seglare".

Det funkar för dig att vara ledig så lång tid?
”Riktigt ledig är jag kanske inte, men jag var inte på kontoret på sex veckor. Mitt jobb är inte så beroende av var jag befinner mig fysiskt. Det mesta går att lösa med telefon och dator.”

Sedan mitten av augusti är han tillbaka i full sving på GP Bullhound, bolaget som han startade i London redan 1999 tillsammans med lumparkompisen Christian Lagerling.

Genom åren har GP Bullhound växt till en maktspelare på den europeiska tech-scenen och bland de hundratals affärer som Per Roman har varit med att genomföra finns omskrivna transaktioner i bolag som Tobii, Klarna, King, Avito, Delivery Hero, Mathem och Spotify.

Få personer, om ens någon, har bättre insyn än Per Roman i vad som händer bakom kulisserna i techbranschen.

”Det kanske låter skrytigt och beror lite på hur man räknar, men jag vill nog hävda att vi är marknadsledande i Europa inom vår nisch”, säger han.

Och hur beskriver du den nischen?
”Vi är i grunden en merchant bank för teknologiföretag, där vi hjälper företagen och dess grundare med strategisk rådgivning avseende kapitalanskaffning, företagsköp och försäljningar. 80 procent av vår omsättning kommer från företagsexits. Sedan har vi också en växande fondverksamhet, ett företag i företaget kan man säga, där vi gör investeringar i it-bolag för vår egen och våra kunders räkning.”

Dagens GP Bullhound såg dagens ljus 2004 när de två svenskarna slog ihop påsarna med två britter, Hugh Campbell och Manish Madhvani, som drev en liknande Londonbaserad rådgivningsfirma. Christian Lagerling lämnade verksamheten för sju år sedan och i dag drivs och ägs GP Bullhound av Per Roman och de två britterna.

”Man kan säga att vi tre kvarvarande grundare delar på vd-rollen. Det funkar enormt bra – det är kul och varierande och ger oss mycket frihet. Man blir inte fast i en roll utan alla tre får tid över till hantverket, och kan täcka upp för varandra, vilket bland annat möjliggör att jag kan vara sex veckor i skärgården.”

Det leder inte till ett otydligt ledarskap?
”Nej det tycker jag inte. Vi har delat upp ansvarsområden mellan oss, både vad gäller de åtta geografiska marknader som vi finns på och våra olika verksamheter. Det faller sig naturligt att jag har det övergripande ansvaret här i Norden, och så är jag ansvarig för vår egen investeringsverksamhet. Viktigast av allt är att vi har täta avsättningar och fattar alla viktiga beslut gemensamt.”

”Friskolereformen på 1990-talet är det sorgligaste som hänt Sverige"

GP Bullhound gör som sagt även egna investeringar. Det är inte okontroversiellt. Det finns en uppenbar konflikt i att både agera rådgivare till en säljare och samtidigt stå på köpsidan.

”Ja, det är något vi ofta får frågor om. I praktiken är det inte så ofta konflikten uppstår eftersom vi oftast säljer hela bolag, men som alla investmentbanker har vi en kinesisk mur mellan rådgivningsdelen och investeringsdelen i de fall vi befinner oss på bägge sidor. De flesta entreprenörer uppskattar att vi går in med egna pengar i affärerna".

Hur stora aktieägare är ni i Spotify och Klarna?
”Det vill jag inte säga. Det jag kan säga är att Spotify och Klarna är två kärninnehav i vår nuvarande fond, men totalt sett är ju vi ganska obetydliga aktieägare i de bolagen. Andra betydande innehav vi har är i den spanska Blocket-kopian Wallapop och den internationella musikdistributionstjänsten Believe Digital.”

GP Bullhounds relation med Spotify, den största stjärnan i Techsverige, går tillbaka många år.

Förutom att vara aktieägare i den börsaktuella musikstreamingtjänsten agerar även GP Bullhound som mellanhand i den inofficiella handeln med Spotify-aktier. Breakit rapporterade i juni att aktien var högt efterfrågad och handlades till en kurs runt 3000 dollar och i augusti uppgav brittiska Sky News att priset hade ökat till 3400 dollar vid de senaste avsluten, motsvarande en värdering på hela bolaget på 14,5 miljarder dollar.

Hur stor är handeln i Spotify-aktier?
”Inte jättestor, vi förmedlar kanske en affär i veckan, om ens det. Eftersom det rör sig om ett privat bolag så räcker det inte med att köpare och säljare kommer överens om ett pris, utan man måste också meddela bolaget om affären och få den godkänd av dem. Så det är lite krångligt, men det sköts proffsigt av Spotify.”

Vilka är det som köper och säljer aktier?
”Alla möjliga. En del säljare är tidigare anställda eller investerare, andra är nuvarande anställda, som fått optioner som 'vestat' och då behöver sälja en del aktier för att kunna finansiera sina nya aktieköp. Vi är en av köparna, men att hitta andra köpare är inte direkt svårt. Spotify är ju ett världsbolag vid det här laget som alla VC-firmor i världen känner till".

Ni gjorde en egen Spotify-analys förra året där ni förutspådde en börsnotering 2017 och ett börsvärde på på mellan 15 och 20 miljarder dollar. Den analysen håller väl rätt bra än?
”Ja, faktiskt. 2017 är ju snart slut, så början på nästa år är väl det troligaste. Och jag skulle inte bli förvånad om börsvärdet blir i överkanten av vårt spann då bolaget slagit även våra högt ställda förväntningar. Men som sagt, det är ren spekulation från min sida".

Per Roman pratar dock gärna om hur fantastiskt han tycker Spotify är som företag och produkt.

”Spotify är redan en av de största konsumenttjänsterna i världen, i samma superliga som Netflix och Amazon skulle jag säga även ifall de inte har lika många användare. 60 miljoner betalande Spotifykunder är ju ingenting. Varför skulle de inte ha 600 miljoner användare? Alla lyssnar ju på musik och Spotify har den bästa produkten. Jag har aldrig hört någon som inte gillar sitt Spotify. Och det är det allt handlar om, den bästa produkten vinner.”

Men konkurrensen är tuffast möjlig, med giganter som Apple och Amazon som ännu inte lagt i högsta växeln. Vem tror du vinner musikstreamingkriget?
”Det är ingen winner-takes-all-marknad. Det kommer att finnas en handfull stora aktörer, och jag tror Spotify kommer att vara en av dem.”

Per Roman har även stora förhoppningar på GP Bullhounds innehav i Klarna, Sveriges kanske näst största tech-stjärna.

”Jag tror att Klarna kommer att vara en av Europas ledande banker om 10–20 år. Klarnas konkurrenter är egentligen inte andra startups utan internationella banker som Barclay’s och SEB, och den matchen tror jag Klarna vinner. De traditionella bankerna är är ju ganska rejält konsumentovänliga, medan Klarna erbjuder tjänster som dagens konsumenter vill ha. Dessutom tycker jag att Sebastian Siemiatkowski mycket väl kan bli vår tids Ingvar Kamprad".

Vilken är den största flopp du varit med om?
”De största flopparna är affärer som inte blivit av. Som när en grundare fick kalla fötter på stängningsdagen av en bolagsförsäljning som vi förberett under ett helt år. Det var en affär värd flera hundra miljoner dollar som gick om intet".

En av de största publika flopparna som GP Bullhound varit med om är konkursen i bitcoinbrytaren KNC Miner 2016. Det var särskilt försmädligt för Per Roman som haussat företaget offentligt i flera sammanhang. ”Det här är det mest spännande bolaget jag jobbat med i mitt liv”, sa han bland annat i en intervju med Dagens industri under 2014.

”Jag står för vad jag sa då – KNC Miner hade ett starkt managementteam och jag tror fortfarande jättemycket på kryptovalutor och den grundläggande tekniken bakom. Det vi inte förutsåg var den kinesiska regeringens inblandning i marknaden, vilket gav nya förutsättningar. Vi hade satt in en miljon euro i KNC Miner, så det var ingen jätteförlust. Sett i backspegeln skulle vi förstås ha gjort mer för att hålla företaget vid liv. Med bitcoins kraftiga värdeökning hade KNC Miner varit ett mycket välmående företag i dag".

Sedan återkommer Per Roman till ursprungsfrågan om vilken som är hans största flopp.

”Om jag ska vara ärlig så är det som svider mest de gånger när duktiga anställda valt att lämna företaget. Det känns mycket värre, och drabbar företaget hårdare, än enskilda dåliga affärer. Hur vi ska behålla och attrahera personal är nog det vi tre grundare diskuterar mest. Särskilt kvinnor har vi väldigt svårt att rekrytera, trots målinriktade insatser".

Av GP Bullhounds 75 anställda är i dag bara en bråkdel kvinnor, varav den mest publika är Ann Grevelius, som rekryterades till Sverigekontoret från SEB 2015.

Företaget har kontor i London, Paris, San Fransisco, Berlin, Manchester, Hongkong och Stockholm, och öppnar snart upp i Madrid också.

Rent ekonomiskt går det fantastiskt bra, uppger Per Roman, utan att vilja berätta vad det innebär i reda siffror.

”2017 ser ut att bli ett rekordår för oss, både sätt till omsättning och vinst. Vi har haft bra aktivitet i alla våra länder”, säger han.

I en intervju i Dagens industri 2009 uppgav Per Roman att GP Bullhound omsatte 55 miljoner kronor med ”extremt god lönsamhet” och 2012 angav han en omsättning på 120 miljoner kronor ”med mycket god lönsamhet”. Om tillväxten fortsatt i samma takt är GP Bullhound snart uppe i en omsättning på en halv miljard kronor, men det är inget Per Roman vill kommentera.

”Det jag kan säga är att vi nu haft tio år av obruten tillväxt och hög lönsamhet".

GP Bullhound har hittat en framgångsrik nisch i gränslandet mellan teknik och finans – men Per Roman är väldigt tydlig med vilken sida han känner mest samhörighet med.

”Teknikbranschen är innovativ, framåtsträvande och värdefull. Finansbranschen är raka motsatsen: trögrörlig, bakåtsträvande, odynamisk".

Allt snack om det svenska techundret tycker dock Per Roman är något överdrivet.

”Alla europeiska länder där vi är verksamma pratar om 'internetundret' i sitt land, det är rätt gulligt att se faktiskt. Många tar åt sig äran för de mest framgångsrika företagen. Det brittiska bolaget King är ju vi svenskar till exempel väldigt stolta över, på samma sätt som estländarna håller fram Skype som ett exempel på Estlands framgång. Det är ju ingen som har fel, men det stora undret är själva internet och urkraften hos entreprenören, inte vilka länder som gjort vad. Med det sagt så visst ligger Sverige i framkant i Europa, men England, Tyskland och Frankrike är större it-nationer. Sverige är bara störst om man räknar per capita, varför man nu skulle göra det?”

Per Roman har varit teknikfrälst ända sedan han som nioåring fick en Apple 2-dator av sin pappa i början av 1980-talet.

”Jag blev fast direkt. Jag har alltid velat ha det nya, efter Apple 2 var det Atarin, sedan Macen och så har det fortsatt upp i vuxen ålder".

Han studerade ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm, men jobbade extra inom it-branschen och när han var klar sökte han jobb på Autodesk, ett av dåtidens hetaste it-bolag.

”Det var mitt drömjobb. Jag flyttade till Genève och sedan till Silicon Valley, där jag fick en specialtjänst som assistent till finanschefen på Autodesk".

Men tiden på Autodesk blev inte långvarig. 1998 fick han ett erbjudande från Lehman Brothers i London att börja jobba på deras M&A-avdelning, med inriktning mot teknologiföretag.

”Det var precis när it-yran var på väg mot kokpunkten. Det var det roligaste och mest arbetssamma året i mitt liv".

Inte heller på Lehman blev han långvarig. Lockelsen att starta eget blev för stor.

”Det var så slående att de som jobbade med rådgivning på Lehman inte hade någon som helst koll på teknikvärlden, de hade bara hamnat där för att it var hett på börsen. Vi kom från andra hållet, vi var datanördar i grunden, finansmän blev vi efter hand. Det är nog det som gjort oss så framgångsrika.”

Efter nästan 15 år i London flyttade Per Roman med familj till Stockholm 2011, i samband med att GP Bullhound öppnade sitt Sverigekontor. Men sedan drygt två år bor familjen – Per, hans fru Cecilia och deras tre barn – i Marbella på spanska solkusten.

Barnen, i åldern 7 till 14 år, går i svenska skolan i Marbella – vilket Per Roman håller fram som en av de stora oväntade fördelarna med flytten.

”Det är svenskar med alla möjliga bakgrunder som flyttat till Spanien och satt sina barn i den skolan, så du får en total socioekonomisk blandning bland eleverna, vilket jag tycker är väldigt värdefullt. Den likriktning som finns i skolorna i de tjusiga villaområdena runt Stockholm tror jag är direkt skadlig”, säger Per Roman.

Det är uppenbart att ämnet är något han brinner för.

”Friskolereformen på 1990-talet är det sorgligaste som hänt Sverige. Det är exakt den typen av uppdelning, som finns sedan tidigare i USA och England, som skapat den polarisering i samhället som vi lider av i dag. Det måste vara ett mål att ge alla barn så goda och lika förutsättningar som möjligt. Det svenska samhällsbygget från 1960- och 1970-talet är något unikt och något vi ska värna om tycker jag".

Per Roman säger att han inte är intresserad av att prata partipolitik men ger sig sedan in i ännu en glödhet politisk fråga utan att jag ens ställt någon fråga om det.

”Invandring och integration är onekligen en utmaning för samhället i dag, men om det är någon bransch som skulle kunna gå i bräschen för att hjälpa till så är det vår. Om du ska bygga en app spelar det ju ingen roll om du kommer från Östermalm eller Syrien, det är samma programspråk som gäller. Vi kan ge de nyanlända jobb, vi kan vara dörröppnaren till ett liv i Sverige".

Han framhåller att bolag som Spotify och Klarna redan har en stor andel utländsk personal på sina Stockholmskontor, och fler borde följa efter.

”Det här skulle vi kunna göra i mycket större utsträckning. It-bolagen är per definition gränsöverskridande och jobbar internationellt. Det vore fantastiskt om vår bransch kunde bli den brobyggare samhället så väl behöver nu".

PER ROMAN


Ålder: 44 år.
Bor: Hus i Marbella i Spanien, lägenhet på Villagatan i Stockholm och sommarhus på Södermöja.
Familj: Frun Cecilia och tre barn i åldern 7 till 14 år.
Bakgrund: Karriären inleddes på mjukvarubolaget Autodesk, därefter jobbade han på Lehman Brothers M&A-avdelning i London 1998. Hoppade av 1999 för att starta firman Bullhound tillsammans med lumparkompisen Christian Lagerling. 2004 slog de sig ihop med en annan Londonbaserad rådgivningsfirma, GP Capital, grundad av två engelsmän, och investmentbanken GP Bullhound såg dagens ljus.
Utbildning: Master of finance från Handelshögskolan i Stockholm.

Text: Henrik Huldschiner

Läs mer