Klarnas vinst rusar med över 100 procent

Klarnas vinst rusar med över 100 procent

Foto: Press.

Jonas de Lange

Reporter

Den nyblivna banken omsatte över 2 miljarder kronor första halvåret 2017.

Affärsmässigt har Klarna haft ett mycket bra första halvår. Bolaget har förvärvat den tyska konkurrenten Billpay – en affär som fortfarande hänger på godkännande från Finansinspektionen – och fått in en rad nya starka ägare. Bland dem är kortgiganten Visa och den danske modekungen Anders Holch Povlsen.

Tidigare i veckan kunde Breakit dessutom avslöja stjärnvärvningen av Avanzas tidigare vd Martin Tiveus och att bolaget landat ett avtal med Stripe på den amerikanska marknaden.

Det är inte de enda framgångarna bolaget har skördat. Nu visar färska siffror från bolaget att omsättningen under första halvan av 2017 landade på dryga 2 miljarder kronor, rapporterar Di Digital. Det är en ökning med 20 procent från samma period året innan.

Samtidigt rusade vinsten med över 100 procent till 228 miljoner kronor.

"Den starka tillväxten beror framförallt på ökade volymer", säger Aoife Houlihan, talesperson för Klarna.

Hon berättar att bolagets transaktionsvolym har ökat med 43 procent från samma period förra året.

"Vi fick in 17.000 nya handlare förra året. Det är det som bär frukt nu. Men man ska vara tydlig med att vår vinstmarginal fortfarande är relativt låg för att vara en bank", säger Aoife Houlihan.

Exakt varför vinsten ökar så mycket snabbare än omsättningen kan hon inte riktigt svara på. Däremot berättar hon att en viktig motor för bolaget framåt kommer vara den tyska marknaden.

"Tyskland blir allt viktigare för oss. Om vi får sammanslagningen med Billpay godkänd av FI ser vi ännu större möjligheter där. Det går väldigt bra på den tyska marknaden redan nu", säger Aoife Houlihan.

Läs fler artiklar
LÄS MER