Till sist fick jag veta sanningen om Sebastian Siemiatkowskis mål

Lundells vecka
Till sist fick jag veta sanningen om Sebastian Siemiatkowskis mål

Stefan Lundell, medgrundare Breakit.

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Stefan Lundell spräcker sin egen nyhet och träffar mannen som sänkte Johan Staël von Holstein.

Kolla aldrig en bra story – det är ett slitet talesätt bland ärrade journalisträvar. I veckan fick jag anledning att skämtsamt påminna om denna devis för mina redaktionskollegor.

Redan på tisdagseftermiddagen (mitt nya organiserade liv har startat efter semester!) var jag klar med min krönika för denna spalt. Det var en text där jag stack ut hakan en smula. Jag hävdade att Sebastian Siemiatkowski gav upp makten i Klarna för att dra hem ett viktigt kontrakt och bli ännu rikare. Nja, riktigt så drastisk var inte mitt påstående, men om jag hårdvinklar så kan vi säga att det var det kärnan.

Men eftersom det bara var tisdagseftermiddag och texten inte skulle publiceras förrän tre dygn senare kontaktade jag en källa till. Det kunde väl inte skada, tänkte jag. Och tur var väl det.

Efter ett intensivt mailade med denna person, som har väldigt god insyn i Klarnas liv, framträdde nämligen en helt annan story. Min ursprungstes höll inte alls – men istället fick jag två bra nyheter.

Den första publicerade jag redan igår och snackade om i vår podd. Den andra kommer här:

I början av sommaren blev riskkapitalbolaget Permira ny storägare i Klarna. Den affären öppnar för ett strategiskt samarbete som på lite sikt kan flerdubbla Klarnas intäkter. Permira är nämligen också storägare i Magento som skapat en av världens största e-handelsplattformar. Redan innan Permira köpte in sig i Klarna så hade Sebastian Siemiatkowski inlett förhandlingar med Magento. Målsättningen var att få integrera Klarnas betallösning på Magentos plattform.

Med ett sådant avtal på plats öppnas en gigantisk marknad för Klarna då Magento står för över 15 procent av alla e-handel globalt. Med Permira i ryggen som ägare är det bara en tidsfråga innan Sebastian Siemiatkowski sytt ihop en uppgörelse som i ett slag kommer lyfta Klarna till en helt ny nivå.

“Det hjälper ju en del i förhandlingarna att ha samma ägare”, konstaterar min källa.

Sebastian Siemiatkowski ser alltså ut att både stärka sin makt och bli rikare. Grattis! Själv glädjer jag mig över att min extra koll gjorde en bra story ännu bättre.

Veckans haussare: Staffan Helgesson. Jag sprang på riskapitalbolaget Creandums profil utanför Breakits redaktion i onsdags. Då hade jag precis fått reda på att Spotify-aktien nu handlas i 3600 dollar – upp över 50 procent sedan i våras. Men Staffan räds inte kursracet som nu gör bolaget värt i runda slängar 125 miljarder kronor. Tvärtom såg Staffan framför sig att Spotifys 60 miljoner betalande användare kan växa till över 1 miljard på lite sikt. Själv var jag finkänslig nog att inte nämna att Creandum redan sålt betydande delar av sitt innehav – till betydligt lägre kursnivåer. Man vill ju inte förstöra stämningen.

Veckans grattis i förskott: Cristina Stenbeck. Sverige framgångsrikaste techinvesterare fyller 40 i september – stort gratis!

Veckans besvikelse: Cristina Stenbecks 40-års fest. Är grymt besviken att jag inte blev bjuden. Alla var ju där. Till och med Anders Borg.

Veckans nattreporter: Stefan Lundell. Jag hoppas att det noterades att jag klockan 1.53 på fredagsmorgonen publicerade nyheten att Spotify signat sitt avtal med Warner Music. Breakit sover aldrig!

Veckans mest saknade: Pontus Schultz. Entreprenören och publicisten (bland annat chefredaktör på Veckans Affärer) gick bort för på dagen fem år sedan i en tragisk cykelolycka. Jag hade förmånen att jobba flera år med Pontus, han var en sann visionär som i efterhand visat sig ha rätt i det mesta han förustpådde, inte minst när det gäller digitaliseringens följder. Jag saknar verkligen hans röst i debatten.

Veckans sanningssägare: Fabian Lundell. Min 11-årige son konstaterar sakligt vid middagsbordet: "Pappa, du har en sajt som skriver om teknologi men du kan ju nästan inget om teknik".

Veckans diss: Peter Kadhammar. Av en händelse träffade jag för första gången Aftonbladets stjärnreporter Peter Kadhammar för en fika idag. Den flerfaldigt prisbelönta journalisten kunde inte fatta att vi fortsatte att skriva om internetveteranen Johan Staël von Holstein. “Den snackpåsen är väl ingen mening att bry sig om”, sa Peter Kadhammar. I sammanhanget är det värt att notera att Johan Staël von Holstein i en Breakit-intervju pekat ut Peter Kadhammar som den personen som sänkte hans skapelse Icon Medialab. Kadhammar gjorde ett reportage om Holstein strax innan IT-bubblan sprack. Ett reportage som gav honom Stora Journalistpriset. Johan Staël von Holstein var inte särskilt road. I vår intervju sade han att Peter Kadhammars “lögner och omskrivningar för att hålla sin tes kostade oss 250 it-personer jobbet i Sverige”.

Veckans politiker-kandidat: Johan Staël von Holstein. Funderar den frispråkige tech-investeraren Johan Staël von Holstein månne på en ny karriär som politiker? Frågan infinner sig efter att Johan stolt poserat tillsammans med centerledaren Annie Lööf häromdagen. “Härlig lunch med nästa statsminister!”, skrev Johan Staël von Holstein på Facebook. Själv har han byggt upp en stor skara av supporters via flitiga live-sändningar på Facebook och återkommande krönikor i Metro. Vi följer händelseutvecklingen med skräckblandad förtjusning.

Läs fler artiklar
LÄS MER