Lorentzon: Snabba på options-utredningen, jag hjälper gärna till

Optioner
Lorentzon: Snabba på options-utredningen, jag hjälper gärna till

FOTO: JESSICA GOW / TT

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Spotifys medgrundare sätter press på regeringen för att så snabbt som möjligt ändra reglerna om beskattning av personaloptioner i techbolag.

”Vi har precis anställt en ny finanschef från USA. Det jag kan säga är att det är inte lönen han frågar efter. Det är stock options som är grejen”, sa Martin Lorentzon vid en lunch där företrädare för startup-bolag, inklusive Breakit, mötte finansminister Magdalena Andersson och näringsminister Mikael Damberg på torsdagen.

Ändrade optionsregler är en hjärtefråga för i synnerhet små nystartade techföretag i Sverige.

Dagens regler innebär att en anställd som får optioner, ett sorts värdepapper som kan omvandlas till aktier i företaget senare om vissa villkor uppfylls, måste betala skatt som om optionerna vore lön. 

Kritikerna menar att det är orimligt eftersom optionerna är ett riskfyllt värdepapper. De kan förfalla som värdelösa om bolaget går i konkurs och borde, enligt många entreprenörer, beskattas som kapital - alltså först om de säljs med vinst.

En utredning om ändrade regler ska bli klar i mars. 

”Kan man inte hjälpa till på något sätt för att snabba på den? Jag står till ert förfogande i så fall”, sa Martin Lorentzon.

Finansminister Magdalena Andersson påpekade att utredningen också måste ta hänsyn till att en del aktörer kan komma att utnyttja de nya reglerna för att helt smita undan skatt.

”Jag tycker att vi ska ha höga skatter. Jag är själv en stolt skattebetalare och tycker att vi ska betala mycket skatt. Men det här med personaloptioner borde väl fungera bra i Sverige, att man delar med sig av ägandet.”, sa Martin Lorentzon.

Läs fler artiklar
LÄS MER