Facebooks superboss Sheryl Sandberg donerar 800 miljoner till välgörenhet

välgörenhet
Facebooks superboss Sheryl Sandberg donerar 800 miljoner till välgörenhet

Sheryl Sandberg. Foto: TT

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Sociala medier-jätten Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg blir nästa techtopp att donera större belopp till välgörenhet. Frågan är: Blir det hon eller Mark Zuckerberg som först kandiderar till att bli president?

Sheryl Sandberg har donerat Facebook-aktier värda cirka 800 miljoner kronor till en välgörenhetsfond. Det framgår av dokument som har lämnats in till den amerikanska finansinspektionen.

Där framgår inte exakt vad Facebook-toppen ska använda pengarna till, men klart är att hon sedan tidigare har två stora idéella engagemang:

Leanin.org – en icke vinstdrivande organisation som fokuserar på att öka kvinnors inflytande.

OptionB.org – en organisation som hjälper människor att komma över sorg, till exempel efter att en nära anhörig gått bort. Sandberg startade organisationen efter att hennes make gick bort 2015.

Flera andra tunga techbolagschefer har de senaste året donerat stora belopp till icke vinstdrivande ändamål. Det gäller till exempel Sandbergs kollega Mark Zuckerberg som tillsammans med sin hustru driver en av världens största familje-kontrollerade välgörenhetsfonder. Den organisationens uppdrag är, måhända lite högtravande, att investera i saker som gör världen bättre.

Både Mark Zuckerberg och Sheryl Sandberg förekommer också flitigt i spekulationer kring en annan typ av uppdrag: President-posten i USA.

Sandberg, som också är en bästsäljande författare, har gång på gång förnekat att hon vill ställa upp i presidentvalet 2020 – men spekulationerna fortsätter eftersom hon anses vara en av de bästa kandidaterna som det demokratiska partiet skulle kunna skaka fram.

Läs fler artiklar
LÄS MER