Ericsson kan säga upp 25000 anställda som del av nytt sparpaket

Ericsson kan säga upp 25000 anställda som del av nytt sparpaket

Ericssons vd Börje Ekholm presenterar företagets bokslut på huvudkontoret i Kista utanför Stockholm. Foto: Pontus Lundahl / TT

Finwire / Breakit

25000 anställda på Ericsson kan komma att behöva lämna bolaget, som en del av ett sparpaket på 10 miljarder kronor. Däremot lär personalen i Sverige denna gång komma att skonas av nedskärningarna.

Det skriver SvD Näringsliv med hänvisning till källor.

De åtgärder som Ericsson planerar uppges vara av samordningskaraktär och lär till en hög grad påverka Europa. Det handlar om att man vill centralisera flera av marknaderna på kontinenten genom kostnadsbesparingar som uttrycker sig i form av personaluppsägningar.

”I vissa enstaka fall kan det innebära att så många som 80-90 procent av de anställda på en viss marknad kommer beröras”, säger källan.

Ericsson har flest anställda i Europa och Latinamerika. Enligt halvårsrapporten uppgick siffran till nära 39000.

"Det blir på sina håll brutalt. Det stöd som Börje hade från början internt är inte längre lika starkt", säger en källa om åtgärderna, och vd:n Börje Ekholm, till Svd.

I Sverige lär processen skona de drygt 14.000 som jobbar inom telekomjätten. Det gäller i alla fall för ingenjörer inom forskning och utveckling.

”Just nu så anställer Ericsson ingenjörer för att reparera de skador som tidigare kostnadsprogram orsakat. Det är nödvändigt att framförallt den svenska forsknings- och utvecklingsverksamheten nu hålls någorlunda fredad. Det är dom som ska ta fram de nya lösningarna som ska driva försäljningen på sikt, påpekar en person med insyn i processen”, säger källan.

Ericsson har under det senaste året gjort sig av med 7000 anställda, mest i Nordamerika. Bolaget har idag totalt 109.000 anställda.

Läs fler artiklar
LÄS MER