Teknikchefen Philippe Vimard lämnar Klarna efter mindre än ett år

Breakit - Teknikchefen Philippe Vimard lämnar Klarna efter mindre än ett år

Philippe Vimard, tidigare teknikchef på Klarna. Foto: Press

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Det blev bara elva månader på posten för Klarnas nya toppchef. Ett mejl till personalen, som Breakit har tagit del av, indikerar att betalbolagets vd inte var helt nöjd med sin kodboss.

Det var i slutet av september 2016 som Philippe Vimard rekryterades som CTO till Klarna. Han kom till ett fintech-bolag på väg att ta nästa steg – att bli vad bolagets grundare kallar för "bankernas svar på Ryanair" i Europa.

“När både tekniken och användarna nu är redo tror jag att den finansiella sektorn kommer att förändras otroligt mycket. Jag ser fram emot att spela en aktiv roll i den förvandlingen och jag kan inte tänka mig en bättre plats att vara på i Europa just nu än den här", sa Philippe Vimard till Breakit när han tillträdde.

Nu, mindre än ett år senare, kan Breakit berätta att han lämnar Klarna. Betalföretaget bekräftar att Philippe Vimard slutar, men vill inte berätta varför.

"Av respekt för individen kommenterar vi aldrig den här typen av personalärenden", säger Aoife Houlihan, kommunikationsansvarig på Klarna.

I ett mejl till Klarnas personal, som Breakit har tagit del av, finns dock vissa ledtrådar till varför Philippe Vimard slutar.

Mejlet, som är undertecknat av vd:n Sebastian Siemiatkowski, skrivet på engelska och nedan översatt av mig, inleds med ett sedvanligt tack.

"Jag vill först ta tillfället i akt att tacka Philippe för hans bidrag till Klarna. Philippe har spelat en nyckelroll i att omforma ingenjörs-divisionen, han har varit en värdefull och insiktsfull medlem av ledningsgrupp och framför allt, en väldigt god kollega till oss alla".

Mejlet fortsätter dock i en annan ton:

"Dock måste vi alla, för att se till att vi presterar optimalt, se till att vi är 100 procent strategiskt synkroniserade/anpassade (aligned) i vår syn på de kritiska delarna av Klarnas väg mot framgång".

Enligt Klarnas vd krävs "besatthet vid våra produkter" och "disciplin vad gäller kvalitet" i en tid när "marginella förbättringar inte är gott nog".

"Vi kan åstadkomma marginella förändringar, eller så kan vi förändra bankvärlden fem år från nu. Vi behöver lyfta oss och förbättra oss", skriver Klarna-chefen.

Enligt mejlet sker ledningsförändringen med omedelbar verkan, vilket liksom citaten ovan ger belägg för att Sebastian Siemiatkowski ändå inte var nöjd med Philippe Vimards prestation.

Någon ny teknikchef finns heller inte på plats.

Koen Koppen, med titeln CIO (chief information officer), tar nu över befälet för Klarnas ingenjörs-divison. Korrigering: Tidigare stod det att Koen Koppen tar över ansvaret bara tillfälligt, det blir dock permanent.

Produktchefen David Fock tar tillfälligt över Koen Koppens ansvar inom produktutveckling på Klarna, i väntan på rekryteringen av en ny CTO.

Betalbolaget har under en tid haft svårt att behålla höga chefer. I en artikel från november 2016 listade Breakit alla toppchefer som vid det tillfället hade lämnat, eller var på väg att lämna Klarna.

Läs fler artiklar
LÄS MER