Nu är börsen nära - Barry McCarthy blir Spotifys finanschef

Nu är börsen nära - Barry McCarthy blir Spotifys finanschef

FOTO: LARS PEHRSON/TT/SVD

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Natten till torsdagen aviserade den svenska musiktjänsten att de får en ny finanschef.

I flera år har det tisslats och tasslats om att Spotify ska gå till börsen. Hittills har det visat sig vara ogrundade rykten men nu talar ändå det mesta för att en notering är nära.

I förra veckan blev det klart att Spotify tar in ytterligare 4,3 miljarder kronor i riskkapital. I Sverige blev det av naturliga skäl störst uppmärksamhet kring att teleoperatören Telia Sonera klev in som ägare men för den som spekulerar i en börsnotering var det mer intressant att studera bakgrunden på de andra nya ägarna. Där återfanns en rad finansiella aktörer som brukar komma in i så kallade ”pre-IPO”-rundor. Det innebär i klartext att de som hostar upp pengar i den här finansieringsrundan gör det med förespeglingen att en börsnotering ska ske inom sisådär 9 till 18 månader.

Natten till torsdagen kom så ytterligare en tydlig indikation på att Spotify-ledningen nu stakat ut färdplanen mot börsen.

avslöjade amerikanska medier att tungviktaren Barry McCarthy i början av juli tar över som finanschef i Spotify. Den rollen är en verklig nyckelposition i arbetet med att göra ett bolag börsmässigt och få personer kan axla en sådan roll bättre än Barry McCarthy i ett bolag av Spotifys typ. Han sitter sedan februari 2014 i Spotifys styrelse (en position han nu lämnar) och kan alltså redan bolaget från insidan. 

Men ännu viktigare är hans bakgrund som finanschef på streamingbolaget Netflix. Där var han också finanschef och som sådan var han helt central i arbetet med att lotsa bolaget till börsen 2002. Åtta år senare lämnade han bolaget för att, som han själv uttryckte det, ”tillfredställa en önskan att få en mer exekutiv roll”. Det tolkades av många att Barry McCarthy velat ta över som vd för Netflix men inte fått möjligheten.

Efter att ha slutat som finanschef på Netflix har Barry McCarthy bland annat suttit i styrelsen för Spotify-konkurrenten Pandora och varit operativ chef för betaltjänsten Clinkle.

Läs fler artiklar
LÄS MER