Sök

Så kommer du bäst in i jobbet efter semestern – 6 smarta knep

EffektivitetSemesterStress

Petra Brask, effektivitetsexpert. Foto: Press och Istock.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Att ställa om från mañana-mentalitet till fullt jobbfokus är inte alltid så enkelt. Effektivitetsexperten Petra Brask tipsar om hur du gör övergången så smidig som möjligt.

Oavsett om du har flängt fram och tillbaka över jordklotet eller bara gjort det där berömda “ingenting” så är tröttheten ofta ett faktum på första jobbdagen. Men det finns knep som gör övergången från semester till ekorrhjul lite enklare.

Petra Brask är effektivitetskonsult och expert på att få tiden att räcka till. Hon har utbildat chefer och medarbetare på allt från FN till Coca cola. Här tipsar hon om hur du kan tänka för att hösten ska bli den nystart du önskar.

1. Var snäll mot dig själv

Gör ett avtal med dig själv och bestäm att den första veckan efter semestern måste få vara lite speciell. Om du känner dig vilsen och inte lika snabb ska du inte bli klandra dig själv utan istället berömma dig för att du varit duktig på att släppa jobbet och koppla av. Du har fyllts på med nya tankar, idéer och en härlig energi som även din arbetsplats kommer att ha nytta av.

2. Ställ om rutinerna i tid


“Många vänder på dygnet under sin semester och då kan det vara klokt att sakta återgå till normala sovtider en vecka innan du börjar jobba. Då blir övergången enklare. Har du inte orkat göra det? Ingen fara, kroppen ställer väldigt snabbt om sig”.

3. Jobba inte en full vecka


“Ta ledigt på fredagen så får du en långhelg eller börja på onsdagen. Det finns verkligen något sunt i en mjukstart”.

4. Behåll semesterkänslan


“Att gå ned i varv ska inte ses som en engångsföreteelse – något som man gör en gång på sommaren och lite vid jul. Istället ska du ta med dig semesterkänslan in i hösten och se den som en nystart. Kanske är det nu du ska lära dig dansa salsa eller gå en språkkurs i italienska tillsammans med partnern.

5. Var mindful på jobbet


“Ta lite längre lunch de dagar det är möjligt, kompa ut en timme tidigare om du kan och bolla saker med dina kollegor. Passa på att njuta av stunden innan alla fastnar i stressen och springer åt olika håll. Dofta på kaffet, gå med eftertänksamma steg till möten och tugga maten extra långsamt. Ge dig själv reflektionstid och ta tillvara på de tankar du haft i hängmattan. Kanske är det något du vill ändra på ditt jobb eller ett nytt mål du vill uppnå?”

6. Planera nästa ledighet


"Kanske är det till och med dags för att planera nästa ledighet. Hjärnan blir trygg med att du kommer få ledigt igen och då är det inte lika svårt att släppa taget om semestern".

Läs mer