Dokument avslöjar: Så hög lön får svenskarna som jobbar på Google

Google
Dokument avslöjar: Så hög lön får svenskarna som jobbar på Google

Foto: Istockphoto/AP Photo/Virginia Mayo, File

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Studenternas favorit snålar inte precis med ersättningarna till sin personal.

När svenska studenter rankar sin drömarbetsgivare så hamnar Google år efter år högt upp på listan. I Universums enkät med över 24.000 universitets- och högskolestudenter placerades Google i topp av både ekonomerna och civilingenjörerna. Förutom spännande arbetsuppgifter och möjlighet till en karriär i internationell koncern är förmodligen också storleken på lönekuvertet ett argument för att söka sig till Google.

Årsredovisningen, som precis blivit offentlig på Bolagsverket, avslöjar att Google är en förhållandevis generös arbetsgivare när det kommer till den punkten. I aktiebolaget Google Sweden redovisas lönekostnaderna för företags anställda i Sverige. Under fjolåret hade Google Sweden 191 anställda och dessa fick dela på 199.275.934 kronor i lön (pensionsavsättningar och sociala avgfter exkluderat).

Det innebär att en anställd på Google i Sverige i genomsnitt fick 1.043.330 kronor i årslön eller 86.944 kronor i månaden. Jämfört med 2015 innebär det en genomsnittlig löneökning med 8,4 procent vilket är betydligt bättre än vad resten av det svenska lönekollektivet fick i fjol.

Dessutom ingår anställda i Google Sweden i ett personaloptionsprogram som moderbolaget Alphabet upprättat. Av årsredovisningen framgår det att Google Sweden kommer att betala sociala avgifter på den eventuella vinst som uppstår när optionerna utnyttjas.

Så här långt har optionerna stigit rejält i värde. Google Sweden har avsatt nästan 88 miljoner kronor för den framtida vinstskatten. Det indikerar att den svenska personalens optioner vid årsskiftet var värda runt 280 miljoner kronor (baserat på de sociala avgifternas nivå 2016). Det är oklart om all svensk personal ingår i optionsprogrammet men om värdet av optionerna skulle slås ut jämnt på alla anställda så motsvarar de ett värde på nästan 1,5 miljoner kronor per anställd.

Läs fler artiklar
LÄS MER