Tobii rusar på börsen – efter "avgörande milstolpe"

Tobii
Tobii rusar på börsen – efter "avgörande milstolpe"

Henrik Eskilsson, vd Tobii.

Finwire / Breakit

Fördjupat samarbete med Microsoft prisas av Tobii-chefen Henrik Eskilsson.

Eyetrackingbolaget Tobii fortsätter samarbeta med mjukvarujätten Microsoft som bygger in stöd för ögonstyrning i operativsystemet Windows 10 genom funktionen Eye Control. Det skriver Tobii i ett pressmeddelande.

Tobii Eye Tracker 4C är den första produkten som stödjer den nya funktionen, och testning pågår för att säkerställa kompatibilitet för Tobii Dynavox, Acer, Alienware och MSi-produkter.

"Att Windows lägger till inbyggt stöd för ögonstyrning är en avgörande milstolpe i vårt långsiktiga mål att göra eyetracking till en integrerad del i en stor del av den konsumentelektronik vi använder i vår vardag. Med integrationen i Microsofts operativsystem blir det möjligt framöver att lägga till många värdeskapande användarupplevelser. Samarbetet visar tydligt på värdet av ögonstyrning och är ett stort steg framåt i vårt långsiktiga arbete mot höga volymer", säger Henrik Eskilsson, VD för Tobii.

Beskedet fick Tobiis aktie att gå upp kraftigt på onsdagsmorgonen. Vid lunchtid hade Tobii-aktien stigit med nära 20 procent.

Enligt Georg Norberg, som är fondförvaltare på Case Kapitalförvaltning och som har Tobii som en del av sin modellportfölj, är nyheten om Microsoft-samarbetet en milstolpe för bolaget.

"VD och grundare har en vision att bygga det ledande bolaget inom eye tracking tekniken. Att Microsoft nu väljer att installera Tobii:s lösning i Windows 10 är en milstolpe för bolaget", säger han och fortsätter:

"Teoretiskt kan man tänka sig att styra datorn med blicken och i en framtid kanske eliminera musen. Eye tracking tillsammans med lite artificiell intelligens kan göra att vårt användande kommer att se helt annorlunda ut i framtiden."

 

Läs fler artiklar
LÄS MER