Han värvar stjärnentreprenören Emad Zand till sin hajpade batterifabrik

Breakit - Han värvar stjärnentreprenören Emad Zand till sin hajpade batterifabrik

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Entreprenören Emad Zand tar toppjobb på Peter Carlssons batterifabrik Northvolt.

För två år sedan sålde Emad Zand sitt techbolag Avesina Healthcare för uppskattningsvis 200 miljoner kronor. Då var planen att så snart som möjligt dra igång en ny startup – men nu har han tänkt om.

“Det har helt klart varit en process att ta steget från entreprenör till att bli anställd”, säger Emad Zand.

Efter försäljningen av Avesina Healthcare, har han gjort en del investeringar (bland annat i Transfer Galaxy, Sqore och Active Brands Group) men också haft långt gångna planer på att göra en större satsning på ett AI-bolag.

“Jag finansierade arbetet med en teknik som kunde användas för att upptäcka bröstcancer på ett tidigt stadie. Men när jag insåg att jag skulle behöva flytta till USA för att bygga upp den startupen drog jag mig ur. Jag har småbarn och vill inte flytta i dagsläget”, säger Emad Zand.

Istället kom han i kontakt med Peter Carlsson och hans jätteprojekt Northvolt där planen är att bygga en svensk batterifabrik med en budget på hisnande 40 miljarder kronor.

“Jag vill arbeta med något som verkligen har påverkan på många människor och Northvolt är en fantastiskt idé. När jag kom i kontakt med Peter så gick det snabbt att bestämma sig”, säger Emad Zand.

Peter Carlsson själv är entusiastisk över sitt nyförvärv:

“Emad har både den kommersiella erfarenheten och det driv som vi behöver. Om vi ska lyckas så behöver vi kompetens i världsklass och det besitter verkligen Emad”, säger han.

"Jag vill arbeta med något som verkligen har påverkan på många människor"

Emad Zands första uppgift blir att ansvara för arbetet med att välja ut var batterifabriken ska byggas. En rad svenska orter har deltagit i urvalsprocessen men nu är det bara två kommuner kvar – Skellefteå och Västerås.

“Vi ska ha samråd med kommunerna i september och sedan tas beslutet relativt snabbt”, säger Peter Carlsson.

En annan viktig uppgift för Emad Zand är att tillsammans med finanschefen Alex Hartman stänga en finansieringsrunda på cirka en miljard under hösten.

“Det finns en del att ta tag i men det känns bara kul. Jag har själv investera en helt okej summa pengar i projektet men den största investeringen blir min tid”, säger Emad Zand.

Hur stor bedömer du själv att risken är utifrån en investerares perspektiv?

“Det är en bra fråga som jag faktiskt lagt en del tid på att fundera över. Jag tycker inte att risken är så stor när det gäller marknadens potential eller förmågan att genomföra projektet. Störst risk ser jag nog finansiellt, om konjunkturen skulle vika kraftigt kan det bli svårare att hitta investerare”, säger Emad Zand.

Läs fler artiklar
LÄS MER