Facebook-chefen: "Vi måste betala kvinnor bra"

Breakit - Facebook-chefen: "Vi måste betala kvinnor bra"

Sheryl Sandberg. Foto: AP Photo/Frank Franklin II

Towe Boström

Reporter

Facebook-chefen Sheryl Sandberg ryter ifrån och kräver förändringar och mer jämställda löner för kvinnor.

Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg medverkade nyligen i en intervju med brittiska BBC Radio.

Hon valde att spela Beyonces låt "Run The World (Girls)", med ett tydligt budskap om att kvinnor måste få chansen ta mer plats. 

"Vi säger till små flickor att inte leda redan när de är riktigt unga, och vi säger till pojkar att leda när de är unga. Det är ett misstag", deklarade Sheryl Sandberg och fortsatte; 

"Jag tror att alla har förmågan att leda inom sig, och vi borde låta personer välja att göra det, inte baserat på deras kön utan på vilka de är och vad de vill bli":

Sheryl Sandberg kräver en förändring i lönegapet mellan män och kvinnor och pekar på hur kvinnor i större utsträckning än män underskattar sitt eget värde, vilket hindrar dem från att ta plats eller be om löneförhöjning. 

"Vi måste börja betala kvinnor bra", säger Sheryl Sandberg som pekar på att policys kopplade till företag och den offentliga sektorn måste ändras. 

I den känslosamma intervjun berättade Sheryl Sandberg även om sorgen efter sin make som hastigt gick bort för två år sedan. 

"Jag visste inte att någon kunde gråta så här mycket". 

En upplevelse som förändrat henne som person, berättar Sheryl Sandberg som nu beskriver sig som en mer empatisk person. Hon har bland annat ändrat reglerna för hur länge Facebook-anställda kan vara borta från jobbet när en familjemedlem dör, från 10 till 20 dagar. 

"Jag erbjuder människor att vara borta, och säger att vi kan ta över projektet, men låter dem jobba om de vill", berättar Sheryl Sandberg som fann en livlina i att hålla sig sysselsatt efter makens död. 

"Sorgen finns kvar i dag, men det blir bättre. Ett av sätten som kan göra det bättre är att tro att det är möjligt att det blir bättre". 

Läs fler artiklar
LÄS MER