Så gjorde ett mejl att flyktingar går gratis på årets Sthlm tech fest

Sthlmtech
Så gjorde ett mejl att flyktingar går gratis på årets Sthlm tech fest

Tyler Crowley, grundare av Sthlm tech fest. Foto: Ann Jonasson.

Towe Boström

Reporter

Stockholms stora startupevenemang vill koppla ihop utländska utvecklare med techbolag. I år erbjuder man flyktingar gratisbiljetter.

Tyler Crowley är en viktig spelare på den svenska startup-scenen, och står bland annat bakom höstens årliga tech-konferens Sthlm Tech Fest. En tillställning som tidigare år lockat techprofiler som Spotifys Daniel Ek och Klarnas Sebastian Siemiatkowski.

En vanlig biljett till eventet kostar 2 000 kronor – och för några dagar sedan mottog grundaren Tyler Crowley ett mail från en ung afghansk datatekniker.

Personen ville delta och se Sthlm Tech Fest, men berättade att han är flykting i Sverige och saknar en inkomst. Därför undrade han om Tyler Crowley på något sätt kunde hjälpa honom.

"Han har ingen inkomst och han är en utvecklare, det här är en chans att möta massa människor, han borde vara där", tänkte Tyler Crowley. 

Han bestämde sig för att lösa problemet, inte bara åt ingenjören, utan åt flera personer som befinner sig i samma situation. Efter att ha fått tummen upp från sina samarbetspartners har Sthlm Tech Fest nu lanserat en ny typ av biljett. 

Personer som fått uppehållstillstånd, eller befinner sig i ansökningsprocessen, kan ansöka om att delta kostnadsfritt genom event-hemsidan. 

"Jag hoppas att fler event blir inspirerade av detta och att det blir mer av en standardpraxis. Samt att några av flyktingarna får jobb och bra kontakter, vilket jag är säker på", säger Tyler Crowley.

Eventet tar 4500-5000 personer och tanken är nu att runt 1 000 personer med relevant tech-koppling ska få gå gratis. Tyler Crowley berättar att han varit i kontakt med Migrationsverket som kommer att hjälpa till att sprida budskapet.

"Jag bryr mig inte om beslutet inte är taget än, de kan fortfarande träffa någon som blir hjälpsam även om de inte får stanna här. Men för dem som ska stanna är det avgörande att de träffar människor snabbt”, säger Tyler Crowley. 

Sthlm Tech Fest har tidigare låtit kvinnor bestämma hur mycket de vill betala för sina biljetter, för att locka fler kvinnor till eventet. Något som väckte uppmärksamhet eftersom det anses bryta mot diskrimineringslagsstiftningen. 

Tyler Crowley tror att de flesta kommer att välkomna det här initiativet – och till dem som eventuellt uttrycker kritik har han bara en sak att säga. 

"Om du inte gillar det här initiativet vill jag inte att du kommer till eventet. Du borde förmodligen inte vara inom tech. Tech är en väldigt internationell sak, vi är internationellt enade, innovation har inga gränser”. 

Tyler Crowley har tidigare stått bakom en demonstration där startups uppmanades protestera mot villkoren för entreprenörer och sporra en snabbare politisk utveckling.

Tyler Crowley understryker att Sverige behöver så mycket bra talang som möjligt. 

"De här personerna har tech-bakgrund och borde jobba med våra startups, inget skulle göra mig gladare, och jag hoppas att startups kommer”.  

Under årets event ligger fokus bland annat mot AI, Foodtech och Fintech. 

Läs fler artiklar
LÄS MER