Efter IT-skandalen: Löfven ombildar regeringen

Efter IT-skandalen: Löfven ombildar regeringen

Foto: Stina Stjernkvist /TT.

Towe Boström

Reporter

Under torsdagsmorgonen gav statsminister Stefan Löfven beskedet om regeringsombildning.

IT-skandalen i Transportstyrelsen har skakat Sverige de senaste veckorna. I korthet går det ut på att skyddsvärd svensk data hamnat i fel händer på grund av brister i säkerhetsprövning av personal (Läs hela Breakits genomgång av skeendet här).

Under onsdagen meddelade Alliansen att man tänker rikta misstroendeförklaring mot tre ministrar; inrikesminister Anders Ygeman, infrastrukturminister Anna Johansson och försvarsminister Peter Hultqvist.

Under torsdagsmorgonen meddelade statsminister Stefan Löfven att det blir en regeringsombildning. 

Inrikesminister Anders Ygeman, infrastrukturminister Anna Johansson och folkhälsominister Gabriel Wikström lämnar regeringen.

"Anna Johansson har tagit på sig ansvaret på att informationen inte nått fram och begär självmant att avgå", säger Stefan Löfven, enligt Sveriges Radio.

Gabriel Wikström uppges lämna av hälsoskäl och Ygeman ska ha avgått på eget Initiativ.

Justitieminister Morgan Johansson axlar nu även rollen som inrikesminister efter Ygeman, samtidigt som Tomas Eneroth ersätter Anna Johansson i rollen om infrastruktursminister.

Före detta socialförsäkringsminister Annika Strandhäll tar över folkhälsoområdet från Gabriel Wikström. 

Peter Hultqvist blir kvar som försvarsminister och Helene Fritzon blir migrationsminister och biträdande justitieminister. 

Det betyder att det kommer att genomföras ett misstroendevotum mot Peter Hultqvist i riksdagen, om inte allianspartierna drar tillbaka förklaringen. 

Hela Alliansen är överens om att gå vidare med misstroendevotumet mot försvarsminister Peter Hultqvist, enligt uppgifter till Sveriges Radio Ekot under torsdagseftermiddagen. 
 

Läs fler artiklar
LÄS MER