Efter IT-skandalen: Alliansen väcker misstroendevotum mot tre ministrar

IT-skandalen i Transportstyrelsen
Efter IT-skandalen: Alliansen väcker misstroendevotum mot tre ministrar

Alliansen väcker misstroendevotum. Foto: Erik Simander/TT.

Jonas de Lange

Reporter

Alliansen väcker misstroendevotum mot inrikesminister Anders Ygeman, infrastrukturminister Anna Johansson och försvarsminister Peter Hultqvist.

IT-skandalen i Transportstyrelsen har skakat Sverige de senaste veckorna. I korthet går det ut på att skyddsvärd svensk data hamnat i fel händer på grund av brister i säkerhetsprövning av personal (Läs hela Breakits genomgång av skeendet här).

Allianspartierna har tidigare flaggat för att det kan bli aktuellt att väcka misstroendevotum mot flera ministrar, eftersom de känt till problemen utan att vidta några åtgärder.

På en gemensam presskonferens onsdag morgon berättar nu allianspartierna att man beslutat att göra slag i saken, rapporterar bland annat Sveriges Radio Ekot.

Man väcker misstroende mot tre ministrar: Inrikesminister Anders Ygeman, infrastrukturminister Anna Johansson och försvarsminister Peter Hultqvist.

“Det svenska folket förtjänar bättre, förtroendet är förbrukat, säger Ebba Busch Thor, partiledare för Kristdemokraterna, enligt Ekot.

Vilka uppgifter har röjts i Transportstyrelsens IT-skandal?

Under IT-skandalen i Transportstyrelsen har en rad olika former av skyddsvärd svensk data hamnat i fel händer. Nedan följer ett urval av information som har läckts i samband med härvan.

  • Samtliga svenska körkortsfoton har varit tillgänglig för utvecklare i Tjeckien.
  • Adresser till personer med skyddad identitet har läckts genom ett registrer på samtliga fordon i Sverige.
  • Enligt dokument som SVT Nyheter tagit del av har även delar av det militära fordonsregistret läckt ut.
  • Polisens belastningsregister och misstankeregister har tillgängliggjorts för utländska företag.
Läs fler artiklar
LÄS MER