Svenska finansmän vill hjälpa till att göra livet lättare för hundägare

Dog Buddy
Svenska finansmän vill hjälpa till att göra livet lättare för hundägare

Richard Setterwall är vd och medgrundare för Dog Buddy.

Sara Lindmark

Reporter

Europas största Airbnb för hundar – så beskriver vd:n och medgrundaren Richard Setterwall tjänsten Dog Buddy. Nyligen tog bolaget in runt 17 miljoner kronor från bland annat finansmännen Fredrik Palmstierna och Anders Böös.

Richard Setterwall är uppväxt med hundar och när han bodde i Stockholm brukade han ofta passa sin systers rottweiler. I mitten av 2012 fyttade han till London för att arbeta med jobbtjänsten Jobylon som han var med och startade.

“Jag hade inte möjlighet att ha hund här och tänkte att det borde finnas en tjänst där man kan signa upp sig för att passa någon annans. Det var så jag fick idén och det passar mig perfekt eftersom jag älskar både online startups och hundar”, säger han.

Dog Buddy lanserades sedan i Juli 2013 och matchar ihop mattar och hussar med erfarna och godkända hundpassare. Vissa behöver lämna bort sin hund under arbetstid medan andra använder tjänsten om de åker bort en längre stund på semester.

Det går till så att du skriver in din postkod, hittar en person du gillar på lämpligt avstånd, tittar på bilder från hemmet och läser recensioner från andra kunder. Sedan kan du boka direkt via hemsidan. Dog Buddy tar 15 procent per transaktion.

“Vi erbjuder full försäkring och veterinär som går att ringa 24 timmar om dygnet. Just nu har vi 10.000 hundpassare som har gått igenom våra kontroller men nästan 100.000 personer har ansökt. Tryggheten är väldigt viktig, många ser det som att de lämnar bort sitt barn”, säger Richard Setterwall.

I skrivande stund finns tjänsten i Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Spanien och Italien, men målet är att expandera till Sverige, Danmark, Österrike, Schweiz, Belgien och Holland inom en nära framtid.

“Vi växer väldigt fort och i dagsläget är det 70.000 hundägare som har signat upp sig. Sedan starten har vi vuxit 20 procent per månad”.

Omsättningssiffrorna för 2014 vill Richard Setterwall hålla hemliga, men berättar att antalet hundnätter uppgick till 100.000 under förra året. Kostnaden skiljer sig från olika länder men i Storbritannien är snittkostnaden 21 pund per natt, vilket motsvarar runt 270 kronor.

“Vi ser till att hundpassarna skickar bilder och berättar hur hundarna har det. I slutet av juni ska vi lansera en app för att man lättare ska kunna kontakta varandra, skicka bilder, boka och omboka, lite som Facebook messenger”, säger Richard Setterwall.

I november 2014 gick Dog Buddy ihop med den spanska konkurrenten Bibulu och tre månader senare tog företaget in 1,9 miljoner euro, alltså över 17 miljoner kronor i riskkapital. Till investerarna hör den svenske finansmannen Fredrik Palmstierna, som är styrelseordförande i investmentbolaget Latour, Anders Böös som har en bakgrund inom HQ Bank, ängelnätverket Beta Angels och Caixa Capital Risc.

“Vi ska använda pengarna till att utöka teamet, i dag har vi runt 20 heltidsanställda och kontor i London och Barcelona. Marknadsföring vill vi också satsa mer på. Till hösten planerar vi att ta in mer kapital”, säger Richard Setterwall.

I USA är Dog Vacay och Rover de starkaste konkurrenterna. Ingen av dem har dock lämnat amerikansk mark.

“Vi har den starkaste ställningen inom Europa och gör allt för att bibehålla den. Jag skulle vilja börja expandera till andra länder i Europa, däribland Stockholm och Sverige, redan detta året”, säger Richard Setterwall.

Läs fler artiklar
LÄS MER