Sök

Jens Nylander: Startups måste växa i glesbygden

Automile

Jens Nylander är medgrundare till bil-mätningsbolaget Automile. Foto: Press/TT

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Grundaren till techsuccén Automile tycker att svenska startups borde starta kontor på mindre orter runtom i Sverige. “Se inte glesbygden som underutvecklad, då kommer vi aldrig framåt. Alla kan inte jaga talangerna i Stockholm”, säger Jens Nylander.

Jens Nylander är en av Sveriges mest erfarna teknikentreprenörer. Han grundade mp3-spelarbolaget Jens of Sweden i början av 2000-talet och var sedan även med och startade hörlursbolaget Jays som idag är börsnoterat.

Numera driver han teknikbolaget Automile, som hjälper företag att hålla kolla på sina fordonsflottor med hjälp av en liten dosa som fästs under bilen.

Automile har sin bas i Silicon Valley, omsätter nu 44 miljoner i årstakt och fick förra året in 67 miljoner i riskkapital från bland andra Skype-grundaren Niklas Zennström.

Nu slår Jens Nylander, som själv är uppvuxen i Hudiksvall, ett slag för att techbolag borde etablera sig på fler mindre orter i Sverige.

“Jag tycker att vi som driver startups borde fråga oss: Spelar det egentligen någon roll om vi har några killar och tjejer som inte sitter i Stockholm? Visst, det blir lite mer komplext att leda företaget, men med Slack och alla andra nya verktyg så går det”, säger han.

Automile-grundaren säger att synen på glesbygden i Sverige är hämmande för startups, eftersom företagen missar att rekrytera duktig personal.

“Ibland känns det som att vi i branschen glömmer bort alla andra människor som bor runtom i landet. Lösningen för svenska startups kan inte vara att varenda talangfull person ska flytta till storstäderna, alla kan inte slåss om talanger i Stockholm. Många människor vill också ha en bättre balans mellan jobbet och resten av livet. Den balansen är ofta bättre på andra ställen än Stockholm”, säger han.

Jens Nylander tycker att techbolag måste lära sig att bygga en kultur och ett arbetssätt som fungerar även om teamet är utspritt.

“Det måste man ju ändå göra när man expanderar till fler länder. Mitt budskap till företagare i Stockholm är såhär: Använd glesbygden som accelerator för er verksamhet. Starta upp kontor på mindre orter”.

Sedan ett par år tillbaka har han själv sin bas i Silicon Valley, där Automiles huvudkontor finns. Jens Nylander säger att många techbolag där väljer att starta ett andra kontor i norra Kalifornien – något han tycker är oklokt.

“Man kanske har ett kontor i Palo Alto utanför San Francisco, och så startar man ett andra kontor i Oakland på andra sidan stan. Då kan man fråga sig vad syftet egentligen är, eftersom det trots allt är en timmes resväg mellan kontoren. Kommer folk i framtiden att vilja lägga så mycket tid på att sitta i bilköer inne i stan och så vidare? Jag tror inte det”, säger Jens Nylander.

Han säger att hans plan för Automile framöver bland annat går ut på att ha fler medarbetare som jobbar på distans.

“Vi har inte haft tillräckligt många på remote. Vi vill ha mer av det framöver”, säger Jens Nylander.

Flera techprofiler har tidigare varnat för att branschen är för koncentrerad kring Stureplan.

På ett Breakit-seminarium tidigare i år med Collectors grundare Lena Apler och investerar-veteranen Staffan Persson var budskapet att det finns en startupbubbla i Stockholm med en "massa livsstilsentreprenörer som bygger appar som ingen vill ha”.

Läs mer