Hon ska ratta Apple i världens största land

Breakit - Hon ska ratta Apple i världens största land

Isabel Ge Mahe. Foto: AP Photo/Mark Lennihan/Apple.

Towe Boström

Reporter

Kina blir en allt viktigare marknad för Apple. Nu utser techjätten för första gången en vd i landet – i form av Isabel Ge Mahe.

Teknikjätten Apple befäster sin position på den kinesiska marknaden genom att utse en vd för fastlands-Kina inklusive Hong Kong, Macau och Taiwan.

Det är Isabel Ge Mahe, som har lett Apples mjukvaruteam inom trådlösa produkter de senaste nio åren, som flyttar till Shanghai för att axla den nya rollen efter sommaren. Hon har arbetat bland annat med Apple Pay och internet of things-systemet Homekit.

Hon har också arbetat med att ta fram tillägg till iOS som är speciellt anpassade för just Kina.

"Jag ser fram emot att fördjupa vårt teams band till kunder, regering och företag i Kina för innovation och hållbarhet", säger Isabel Ge Mahe i ett pressmeddelande. 

Apples omsättning i Kina har exploderat under de senaste åren och toppen nåddes 2015 med över 500 miljarder kronor. Det är inte konstigt att teknikjätten fortsätter att satsa i Kina med tanke på att omsättningen mer än dubblats sedan 2012.

Bakgrunden är bland annat att allt fler mobiloperatörer i landet fått upp ögonen för Iphone. Under 2015 utgjorde Kina 29 procent av Apples totala omsättning.

Men allt är inte guld och gröna skogar. Under förra året sjönk omsättningen till runt 380 miljarder kronor i landet efter att Iphone börjat tappa mot lokala alternativ.

Men Apple ger inte upp hoppet – Kina representerar fortfarande den största potentiella tillväxtmarknaden.

Under förra våren köpte företaget in sig i den kinesiska Uberkonkurrenten Didi för över 8 miljarder kronor.

"Apple är starkt engagerat i att investera och växa i Kina, och vi är exalterade över att Isabel kommer att ta med sig sina erfarenheter och ledarskap till vårt kinesiska team", säger Apples vd Tim Cook. 

Läs fler artiklar
LÄS MER