Sök

MyFC värderas till 850 miljoner på börsen – med knappt en enda intäktskrona

Myfc

T.v: Jörgen Lantto, styrelsemedlem i MyFC. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Småsparare hetsar varandra att köpa allt dyrare aktier i mobil-laddningsbolaget MyFC. Trots att bolaget fortfarande inte levererat sina produkter i någon större volym.

MyFC har skapat en slags bärbara mobilladdare med bränsleceller. Tanken är att användaren köper engångskort med bränsle som placeras i en liten plastficka med en bränslecell och sedan omvandlas till el, som laddar telefonen.

Det mest spännande med MyFC just nu är dock inte bolagets teknik.

Under de senaste veckorna har bolaget gått som en raket på aktiehandelsplatsen First North, för att sedan rasa igen – utan att MyFC har presenterat några nämnvärda nyheter.

Mellan 20 juni och 13 juli dubblades kursen – från 17,60 kronor till 36 kronor. Aktien rasade sedan igen med 30 procent på bara ett par dagar.

Som mest värderades bolaget till 1,1 miljarder kronor. På tisdagen innan börsen öppnat hade bolaget ett börsvärde på 850 miljoner kronor. Det lägsta börsvärdet sedan den stora rusningen låg på drygt 700 miljoner kronor.

Kort förklarat uppstod 500 miljoner kronor i börsvärde ur intet – sedan försvann 400 av miljonerna lika snabbt som de dök upp.

Hittills har bolaget knappt redovisat några intäkter alls. MyFC har visserligen ett avtal med en kinesisk distributör på plats – värt 150 miljoner kronor över två år.

Avtalet kan vid framtida beställningar utvidgas till maximalt 430 miljoner kronor.

Sedan 2010 har bolaget bränt en bra bit över 150 miljoner kronor i riskkapital.

Så vad är det egentligen man köper om man köper en aktie i bolaget?

Det kan såklart vara ett framtidshopp om att den första ordern bara är en i raden av stora försäljningsavtal.

Men värt att notera är att den senaste tidens kursrörelser inte har skett i samband med att det kinesiska avtalet presenterades.

Enligt nätbanken Avanzas sparekonom Claes Hemberg finns det en annan förklaring.

“Det som väckte vanligt folks intresse var när ‘Farbror Fingerprint’ Jörgen Lantto gick in bolaget”, säger han.

Jörgen Lantto var tidigare vd för fingersensorbolaget och börsfenomenet Fingerprint Cards, som under en period var Stockholmsbörsens mest handlade aktie och gjorde många småsparare till mångmiljonärer när kursen drog iväg 2015.

Nu letar många privatsparare efter “nästa Fingerprint” och följer därför i Jörgen Lanttos fotspår.

Lantto investerade i MyFC och klev in i bolagets styrelse i december 2016. Då steg aktiekursen rejält.

I början av juni köpte Jörgen Lantto på sig mer aktier i bolaget. Kort därefter köpte även Handelsbanken Fonder en post på 6,4 procent i MyFC. 

Efter det fick aktien fnatt. Nu kanske en del aktieintresserade läsare invänder: "Det är väl inget ovanligt att en aktiekurs går upp efter att en välrenommerad investerare gått in i bolaget?".

Det är sant. Men i MyFC handlar det inte om någon tydlig uppgång – utan om att aktien hoppar och far upp och ner, närmast som besatt.

Ett exempel: Under en enda dag tidigare i sommar omsattes aktier för över 300 miljoner – genom mängder av småaffärer, återigen utan att någon nyhet presenteras.

“Det var en tredjedel av bolaget som handlades på en dag. Det är helt tossigt. Så ska det inte vara om det inte händer något dramatiskt i bolaget”, säger Claes Hemberg.

Lika oförklarligt som kursen rusade kollapsade den igen på fredagen 14 juli.

“Jag vet faktiskt inte. Bolaget släpper sin kvartalsrapport i veckan. Det kan ha varit spekulationer i att det snart ska komma bra nyheter. Men de har inte kommit. Det är typiskt för den här typen av småbolag att investerarna i ena stunden är överdrivet positiva för att sedan vara överdrivet negativa”, sa Claes Hemberg till Breakit den 19 juli, innan Myfc:s rapport hade hunnit komma.

Baserat på de stora riskerna i projektet har Claes Hemberg ett enkelt tips till småsparare: Inte mer än 1 procent av portföljen.

“Det är i princip en lott du köper”, säger han.

Breakit har sökt MyFC för en kommentar men bolaget har avböjt att kommentera. Anledningen är att man gått in i en tyst period inför kvartalsrapporten, vilket är vanligt för börsnoterade företag.

Rättelse: I en tidigare version av texten skrev vi att Handelsbanken fonder köpt en "mindre post" i bolaget. Korrekt är att bolaget köpt 6,4 procent av bolaget, vilket är att betrakta som en större aktiepost i börssammanhang.

Läs mer