Ilya Pharma ska läka dina sår: "En banbrytande teknik"

Ilya PharmaSjukvårdForskning

Evelina Vågesjö, medgrundare till Ilya Pharma. Foto: Claudio Bresciani /TT/Press

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Ilya Pharmas superbakterier ska få sår att läka snabbare. Nu har bolaget tagit in 4,5 miljoner kronor – och förbereder fler rundor.
"Det som driver oss är möjligheten att påverka", säger medgrundaren Evelina Vågesjö.

Du som någon gång fått ett sår efter en olycka eller operation vet att det kan vara en jobbig period innan det läker.

Ilya Pharma är ett företag som tänker lösa problemet genom en teknik som gör att såren läker fortare.

Det var för fem år sedan som forskaren Evelina Vågesjö och fysiologi-professorn Mia Phillipson upptäckte den nya metoden som de hoppas ska förbättra vården.

Under förra året grundade de Ilya Pharma tillsammans med mikrobiologen Stefan Roos.

Det företaget gjort är att genetiskt bygga om mjölksyrabakterier, sådana som finns i yoghurt, så att de producerar en kroppsegen substans som snabbar på läkningen i huden.

”Det går ut på att få kroppen att uppfatta skadan som större än vad den är. Man ändrar mikromiljön i såret så att kroppens celler blir mer fokuserade på läkningsprocessen”, säger vd:n Evelina Vågesjö.

Det är långa processer inom läkemedelsindustrin, vilket gör att det kommer krävas att flera kliniska studier innan tekniken kan användas i vården. 

Den första studien startar med frivilliga försökspatienter på Akademiska sjukhuset i Uppsala under nästa år.

Evelina Vågesjö beskriver projektet som "stort, långt och väldigt dyrt".

Det första steget i utvecklingen, att testa kliniskt, kostar ungefär 30 miljoner kronor och Ilya Pharma har precis genomfört sin första nyemission på totalt 4,5 miljoner kronor där sex nya svenska ägare gått in.

Det rör sig om tre organisationer och tre privata investerare, mer än så vill Evelina Vågesjö inte avslöja.

Grundarna sitter på en majoritet i bolaget och tanken är att de nya ägarna ska bidra med både affärskompetens och klinisk kompetens.

Målet är att ta in ytterligare 12 miljoner kronor genom en nyemission i höst, och i december väntar en tredje runda på runt 10 miljoner kronor.

"Jag tror att vi kan få det från det nätverk vi har, men vi öppnar även för nya investerare", säger Evelina Vågesjö.

Enligt Evelina Vågesjö finns det ingen annan aktör som gör exakt det Ilya Pharma gör. Målet är att behandlingen ska läka såren upp till 80 procent snabbare och minska användandet av antibiotika. 

Lösningen ska kunna användas på alla typer av sår men primärt ligger fokus på kroniska sår, hos exempelvis diabetiker.

Genom att smörja en vätska på kroniska sår var tredje dag under några veckor hoppas forskarna snabba på läkeprocessen. Tekniken går ut på att bakterierna lever i såret under en timme och producerar den helande substansen.

”Vi kickstartar själva läkningsprocessen. Det svåra är att börja läkningen i sår, men om den börjar läker det ofta hela vägen”, säger medgrundaren.

När kan vi se produkten på marknaden?
"Från upptäckt till att ett läkemedel finns på marknaden är det i genomsnitt 10-12 år hela processen”, säger Evelina Vågesjö.

”Det som driver oss är möjligheten att påverka och det är superkul att få chansen att jobba med det här. Det är en banbrytande teknik, det är svårt, men vi löser det tillsammans", säger hon.

Läs mer