Allt faller för Ericsson

Allt faller för Ericsson

Börje Ekholm är vd på Ericsson. FOTO: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Finwire / Breakit

Telekomjätten Ericsson redovisar minskad omsättning under andra kvartalet 2017. Bolaget rapporterar också minskat rörelseresultat. Aktien rasade efter beskedet och stod vid 9.30 på minus 8,5 procent.

Omsättningen uppgick till 49.939 miljoner kronor (54 108), att jämföra med Bloomberg analytikerkonsensus som låg på 50 660. För jämförbara enheter sjönk omsättningen 13 procent.

Rörelseresultatet blev -1 233 miljoner kronor (2 763).

"Vi är inte nöjda med vårt underliggande resultat, med fortsatt minskande försäljning och ökande förluster under kvartalet. Genomförandet av vår fokuserade affärsstrategi börjar ge effekt. I ljuset av den rådande marknadssituationen intensifierar vi dock de planerade åtgärderna för att minska kostnaderna", säger vd Börje Ekholm i en kommentar.

De planerade aktiviteterna för att minska kostnaderna kommer att intensifieras, på grund av den rådande marknadssituationen, för att nå en minskning om minst 10 miljarder kronor på årsbasis till mitten av 2018, skriver bolaget.

Bolaget ser en ökad risk för ytterligare marknads- och kundprojektsjusteringar med uppskattad negativ effekt på rörelseresultatet om 3-5 miljarder kronor under de närmaste 12
månaderna.

På grund av teknikskifte och ändringar i produktportföljen kommer kapitalisering av kostnader att minska, vilket uppskattas ge en negativ nettopåverkan på rörelseresultatet om -2,9 (1,3) miljarder kronor under andra halvåret 2017, utan påverkan på kassan.

Läs fler artiklar
LÄS MER