Kringresande Nomad Inn ska fylla Göteborgs tomma kontorsplatser

Kringresande Nomad Inn ska fylla Göteborgs tomma kontorsplatser

T.v: Maikol Petersen T.h: Arkivbild Foto: Dennis Petersen samt Istockphoto

Jonas de Lange

Reporter

Trots högkonjunktur och blomstrande näringsliv finns ständigt tomma kontorsplatser i Sverige. En startup vill ändra på det.

Börsen står på topp, fastighetspriserna har stigit rejält i flera år och riskkapitalbolagen öser pengar över startups. Hur kan det då samtidigt finnas tomma kontor i svenska storstäder?

Jo, problemet beror ofta på ledtider mellan att ett bolag flyttar ut och ett nytt flyttar in, eller att lokalen måste byggas om för att passa nästa företag.

Nu har Göteborgsbolaget Nomad inn tagit sig an uppdraget att utnyttja luckan i systemet med tillfälligt tomma kontor.

“Vi har ett samarbete med fastighetsförvaltaren Higab. De har en massa kontor som bara står och samlar damm. Idén är att dra nytta av lokalerna och hyra ut till frilansare och små företag. De behöver någonstans att sitta istället för bibliotek eller kaféer”, säger Maikol Petersen, vd på Nomad Inn.

Kontorsfrågan i Göteborg handlar inte så mycket om plats menar han utan mer om pris.

“Det är framförallt ganska dyrt. Det finns en del andra coworkingspaces i Göteborg men de är lite dyrare än oss. Nomad inn kan jämföras med den första studentlyan när man flyttar hemifrån. Fast det är såklart mycket större än en studentlya”, säger Maikol Petersen.

För att kunna bo billigt har bolaget hittat lite udda lokaler.

"Ett av dem var ett gammalt pumphus. De var tvungna att bygga om helt inför den nya hyresgästen så då fick vi hyra ett par månader innan renoveringen började", säger Maikol Petersen.

Nomad inn startades som ett hållbarhetsprojekt på Chalmers. Till en början var Maikol Petersen själv en av hyresgästerna.

“När projektet var slut var vi flera som ville att det skulle vara kvar. Min dåvarande verksamhet lyfte inte riktigt så jag ville göra något nytt. Då beslutade vi att köra vidare”, säger han.

Innan sommaren hade Nomad inn 12 medlemmar. och drygt 30 platser.

“Det är en del som har sagt upp sitt medlemskap tillfälligt under sommaren, vilket jag inte var riktigt beredd på. Vi har några översättare och ett par killar som utvecklar någon mjukvara bland annat. Sedan har vi en fladdermusexpert också, det är nog det mest exotiska”, säger Maikol Petersen.

För tillfället hyr bolaget ut lokaler vid Stampen i Göteborg. Men som namnet indikerar är det snart dags att röra på sig igen.

“Vi är aldrig på samma ställe mer än nio månader. Då tillkommer besiktningskrav och en hel del regler”, säger Maikol Petersen.

Under 2017 har bolaget som mål att nå 30 medlemmar.

Läs fler artiklar
LÄS MER