Linda Ahrgren: “Jag gick ut och sprang och allt föll på sin plats”

Breakit - Linda Ahrgren: “Jag gick ut och sprang och allt föll på sin plats”

Linda Ahrgren, vd för Digilär. Foto: Press.

Sara Lindmark

Reporter

Edtech-bolaget Digilärs vd använder löpning för att lösa problem – och tycker att det svåraste är att blanda svenskt och kinesiskt ledarskap.

1. Vad gör företaget du jobbar på?

“Digilär gör smarta digitala läromedel som är helt utformade för att ersätta den tryckta läroboken. De innehåller allt för att kunna genomföra en kurs och underlättar för läraren att individualisera sin undervisning”.

2. Beskriv dig själv som ledare med fem ord

“Glad, modig, rak, transparent och ödmjuk”.

3. Vad har varit din största utmaning hittills?

“Att i Asien leda effektivt med ett svenskt ledarskap som handlar mycket om egna initiativ, tillit och ett demokratiskt ledarskap. I till exempel Kina är medarbetarna vana vid att bli instruerade, och kunde uppleva den svenska stilen som ineffektiv”.

4. Vilka företagsledare inspireras du INTE av?

“De som inte tar ansvar för sina misstag. Det är lätt att erkänna och sen göra rätt".

5. Vad är den viktigaste lärdomen du önskar att du hade vetat innan du började arbeta på Digilär?

“Jag har bara jobbat på Digilär i två veckor, men kommer säkert snart att kunna dela massa lärdomar. Det jag kan säga är att allt handlar om människor, och att jag därför bör lägga mycket tid på att ha rätt medarbetare på rätt plats och bygga en kultur där människor växer”.

6. Vad är det sämsta rådet du har fått som ledare?

“Att den bästa i teamet med automatik blir en bra ledare”.

7. Vad är den mest lyckade förändringen du genomfört och varför funkade det?

“Att ha digitaliserat en helt icke-digital organisation. Det innebar mycket kommunikation, både formell och informell, och en genuin förståelse för den känslomässiga resa som det innebär. Många medarbetare ställde sig frågan om de själva och deras kompetens behövs i företaget".

"Jag lyckades bryta ned mentala spärrar och hinder och ändra tankesätt. När de accepterat förändringen upplevde de att de utvecklades och tackade för att de fick vara med på den spännande digitala resan. Rädslan försvann och kompetensen ökade, det kändes verkligen bra".

8. … och den minst lyckade?

“Att bara delvis digitaliserat en icke-digital enhet. Jag borde ha insett att det tar olika lång tid för olika människor att acceptera förändringar, och inte bli otålig. Istället gjorde jag misstaget att utgå för mycket från mig själv. För det första hade jag haft längre tid på mig att acceptera kommande förändring, och för det andra har jag som person lätt för att anpassa mig till förändringar. Jag var för ivrig, tappade ibland tålamodet och glömde att bestående förändringsarbete tar tid och att alla hanterar förändring i olika takt”.

9. Ett scenario: Ni har lanserat i ett nytt land för tre år sedan men affären har fortfarande inte lyft. I sittande möte ger styrelsen dig tre val: Lägg ner, sparka landschefen eller avgå själv. Vad svarar du?

“Avgå, och erkänna att jag borde ha agerat annorlunda och tidigare. Tre år är en lång tid”.

10. Vad är det svåraste beslutet du behövt fatta i din karriär?

“Att med gott samvete mot min familj säga upp mig från ett stimulerande, tryggt och välbetalt arbete, för att satsa helhjärtat på entreprenörskap”.

11. Hur reagerar du på negativ stress och när hände det senast?

“Jag blir extra eftertänksam, men med enkla medel hanterar jag den. Jag tittar då på ett familjefoto, min oas, och så kör jag dagliga morgonlöppass vilket gör att jag får en bra start på dagen och sover skönt. Det hände senast för ett par veckor sedan. Jag gick då ut och sprang på lunchen och då föll allt på plats”.

12. Scenario: 2017 blir första året du får möjlighet att plocka ut en miljonvinst till dig själv. Vad blir det första du köper?

“Något från mina nära och käras önskelista, och så skulle jag investera hälften i Spiltan (som har investerat i Digilär). Resten skulle gå till någon startup med en tydlig vision om att lösa ett större problem. Med ett par hundra tusen kan man nå långt”.

14. Vad oroar du dig mest för i jobbet?

“Ofta leder min oro mig till mer fokus. En oro är att vi inte lyckas skala upp tillräckligt snabbt och inte lyckas behålla en hög kundnöjdhet. Vi växer snabbt och sätter kundvård i fokus, men är tempot tillräckligt högt och gör vi det tillräckligt bra?”

13. Ni har precis satt ett stort rekord, hur firar ni?

“En enkel aktivitet utanför kontoret med alla anställda och deras familjer. Deras familjer har troligtvis varit lika viktiga för rekordet som medarbetarna själva”.

15. Vad är den största utmaningen framåt för er?

“Att få alla att förstå hur viktig digitaliseringen av skolan är för vår framtid. Tekniken finns överallt i samhället och vi måste förstå och använda den. Elevers intresse och engagemang för skolarbetet ökar på grund av digitaliseringen, det är vår skyldighet att erbjuda eleverna digitala läromedel med genomtänkt pedagogik för att lära sig”.

16. Vad gör du om tio år?

“Sprider våra digitala läromedel med genomtänkt pedagogik globalt”.

17. Vem skulle du vilja se in en sån här intervju – och vad vill du veta?

“Fredrik Wester som grundat spelutvecklaren Paradox. Jag skulle vilja veta både hur han byggt en kultur och organisation där människor växer, samt hur han skapat ett globalt bolag”.

Läs fler artiklar
LÄS MER