Källor: Spotify landar nytt avtal med ännu en skivbolagsgigant

Breakit - Källor: Spotify landar nytt avtal med ännu en skivbolagsgigant

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Efter det nya avtalet med Universal Music – nu uppges även Sony Music ha förnyat sina avtal med Spotify.

Det rapporterar musiksajten Billboard, som hänvisar till källor.

Så sent som i våras förnyade Spotify sina licensavtal med skivbolagsjätten Universal Music. För Spotifys del innebar det nya avtalet att den svenska musiktjänsten framöver “endast” behöver betala ut 52 procent av sina intäkter i royaltyutbetalningar, till skillnad från den tidigare siffran 55 procent.

En viktig nyhet då var även att Universals artister framöver kommer kunna välja att släppa sina album exklusivt för Spotifys premiumanvändare – men inte för gratisanvändarna – under de två första veckorna efter ett albumsläpp. Ett privilegium som skivbolagsjätten ännu inte har använt sig av i praktiken.

Exakt hur det nya avtalet med Sony Music är utformat är ännu oklart. Enligt Billboard ska de sista detaljerna vara klara inom en snar framtid.

För Spotify, som i fjol redovisade en förlust på över 5 miljarder kronor, är sänkta royaltynivåer en viktig pusselbit i jakten på lönsamhet. Långsiktiga avtal med skivbolagsjättarna bedöms även vara en förutsättning för att Spotify ska kunna ta klivet in på börsen.

Läs fler artiklar
LÄS MER