Källor: Spotify landar nytt avtal med ännu en skivbolagsgigant

Breakit - Källor: Spotify landar nytt avtal med ännu en skivbolagsgigant
Jon Mauno Pettersson
Jon Mauno Pettersson
Nyhetschef

Efter det nya avtalet med Universal Music – nu uppges även Sony Music ha förnyat sina avtal med Spotify.

Jon Mauno Pettersson
Jon Mauno Pettersson
Nyhetschef

Det rapporterar musiksajten Billboard, som hänvisar till källor.

Så sent som i våras förnyade Spotify sina licensavtal med skivbolagsjätten Universal Music. För Spotifys del innebar det nya avtalet att den svenska musiktjänsten framöver “endast” behöver betala ut 52 procent av sina intäkter i royaltyutbetalningar, till skillnad från den tidigare siffran 55 procent.

En viktig nyhet då var även att Universals artister framöver kommer kunna välja att släppa sina album exklusivt för Spotifys premiumanvändare – men inte för gratisanvändarna – under de två första veckorna efter ett albumsläpp. Ett privilegium som skivbolagsjätten ännu inte har använt sig av i praktiken.

Exakt hur det nya avtalet med Sony Music är utformat är ännu oklart. Enligt Billboard ska de sista detaljerna vara klara inom en snar framtid.

För Spotify, som i fjol redovisade en förlust på över 5 miljarder kronor, är sänkta royaltynivåer en viktig pusselbit i jakten på lönsamhet. Långsiktiga avtal med skivbolagsjättarna bedöms även vara en förutsättning för att Spotify ska kunna ta klivet in på börsen.

Läs fler artiklar

På breakit.se sparar vi information om ditt besök i kakor. Se vår policy.

OK
Läs nästa artikel