Ny turbulens i Twitter - storägare vill få bort grundaren Jack Dorsey

Twitter
Ny turbulens i Twitter - storägare vill få bort grundaren Jack Dorsey

FOTO: Mary Altaffer AP/TT

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Den saudiske prinsen Prins Alwaleed bin Talal vill se nytt blod i ledningen.”Jag litar på att Jack Dorsey bara tar över temporärt”, säger han.

Det är inte vem som helst som nu höjer sin röst kring Twitters framtid. Prins Alwaleed bin Talal kom in som ägare i bolaget redan 2011 och uppger nu att han kontrollerar nästan fem procent av aktierna.

Dick Costolo meddelade i torsdags att han skulle hoppa av som vd för Twitter. Officiellt uppges beslutet ha varit hans eget men både på Wall Street och i Silicon Valley tar de flesta för givet att han tvingades bort.

Orsaken till ledningsbytet är den svaga användartillväxten som det sociala nätverket haft under det senaste året. Idag har Twitter drygt 300 miljoner aktiva användare i månaden vilket är en ökning med 18 procent jämfört med för ett år sedan.

Det är en alltför svag tillväxt för att aktieägarna ska vara nöjda. Kritikerna brukar jämföra Twitter med konkurrenten Facebook som är fem gånger större.

Beskedet att Dick Costolo ska sluta som vd 1 juli fick tillfälligt fart på aktiekursen men samtidigt restes frågetecken kring hans efterträdare.

Den som, åtminstone tillfälligt, tar över rodret är Twitters medgrundare och styrelseordförande Jack Dorsey. Det bäddar inte för någon stabil resa för Twitter framöver. Enligt åtskilliga medierapporter präglades nämligen Jack Dorseys första vd-sejour i Twitter av en hel del turbulens. Dessutom är Jack Dorsey redan vd för ett annat stort techbolag, betalföretaget Square.

Nu kommer alltså också kritik av valet av ny vd från aktieägarhåll. Miljardären Alwaleed bin Talal säger till Financial Times (artikel bakom betalvägg) att han utgår från att Jack Dorsey bara är en tillfällig lösning. Han tillägger samtidigt lite syrligt:

”Jack har ett annat bolag som heter Square som kräver en massa uppmärksamhet och som jag har förstått är ett heltidsuppdrag”.

Läs fler artiklar
LÄS MER