Falsklarm skakade Stockholm – "Hur uselt förberedda är myndigheterna?

Breakit - Falsklarm skakade Stockholm – "Hur uselt förberedda är myndigheterna?

Emanuel Karlsten

Krönikör

Ett falskalarm hördes över Stockholm på söndagskvällen. Sen kraschade allt, skriver Emanuel Karlsten.

Ikväll hördes ett falsklarm över Stockholm. SOS Alarm gjorde ett test som blev "felaktigt", menas det.  "Hesa Fredrik" hördes över hela staden.

Misstag kan ske, men detta blev ett stresstest på svenska system som gav många besvärande svar.  Är vi verkligen så här dåligt rustade dagen krisen är här?

Flera saker är direkt häpnadsväckande:

Larmet hördes 22.00. Det är signalen för alla svenskar att gå, in stänga fönster och dörrar och slå på radion. Där hördes ingenting förrän 22.12.

Istället var det 22.06 som Dagens Nyheter blev först att publicera nyheten att allt var falsklarm. Nyheten hamnade bakom betalvägg för många, informationen alltså bara tillgänglig för prenumeranter under den första kritiska timmen. Enligt de första svaren från DN skyller man på systemet, de själva hade klickat i att den skulle vara öppen.

22.11 publicerade myndigheten Krisinformation.se en tweet(!) om att allt var falskt. Ingenting överst på deras egen sajt.

Samtidigt gick polisens sajt ner, liksom Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Enligt Aftonbladet gick det inte heller att ringa polisen under denna period.

Det här var ett misstag och givetvis ringer/besöker då alla polisen samtidigt och det är lätt att anta att systemen därför kraschade. Men om detta inte varit ett test, utan på riktigt? Hur uselt förberedda är våra myndigheter på kris? Ska inte de myndigheter som är speciellt utsedda för att informera i kris också klara en kris?

När jag börjar skriva det här på söndagskvällen, över en halvtimme efter larmet, finns ingen information överst på sajten, varken hos polisen.se eller Krisinformation.se. 

Den senare sajten fick inte upp någon information förrän närmare en timme efter larmet (exakt tidpunkt är svårt att avgöra då publiceringstiden ändras varje gång artikeln uppdateras).

Och alla som inte har Facebook. Som kanske inte ens har en radio? Vad ska de tro? Varför hörs inte en "faran över"-signal? (30 sekunder lång sådan)?

Obegripligt.

Ett misstag blev ett skarpt test. Som gav flera oroväckande svar. Låt oss hoppas läxan blir gjord tills den dagen larmet går på riktigt.

Läs fler artiklar
LÄS MER