Exklusivt, kaxigt och kändistätt – men Symposium fyller en funktion

Symposium
Exklusivt, kaxigt och kändistätt – men Symposium fyller en funktion

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Cristina Stenbeck, Niklas Zennström, Daniel Ek – och Wyclef Jean. Det uppstod mängder av intressanta möten när den omtalade techfestivalen Symposium gick av stapeln i Stockholm, skriver Jon Mauno Pettersson.

Det finns mycket med Spotify-grundaren Daniel Ek och Ash Pournouris konferens Brilliant Minds Conference som man skulle kunna raljera kring.

Att biljetterna kostar 25 000 kronor – om man ens blir inbjuden.

Att man oblygt inleder konferensen med att konstatera att alla som befinner sig i den maffiga lokalen på Grand Hotel är där eftersom de antingen är briljanta eller coola.

Att man över huvud taget kallar den för ”Brilliant Minds”.

Jag kan tänka mig att den osedvanligt osvenska självsäkerheten och exklusiviteten kan sticka folk i ögonen. Det brukar självsäkerhet göra.

Trots det vill jag passa på att slå ett hyllande slag för det här initiativet.

På förhand var mycket kring arrangemanget Symposium, som musik- och teknikfestivalen i sin helhet kallar sig, hemligt för allmänheten. Vi visste att ambitionerna var högt ställda och att man hade planer på att flyga in tunga namn som Mark Zuckerberg och Elon Musk till Stockholm. Men exakt vad konferensen skulle innehålla var otydligt.

Som jag hade uppfattat det skulle den röda tråden vara mötet mellan musik och teknik. Detta eftersom Stockholm är den stad i världen som genererat flest billion dollar companies per kapita, vid sidan av Silicon Valley, samtidigt som vi är det land som exporterar mest musik i världen i förhållande till BNP. 

I min bok är det en klockren positionering.

Ungefär så blev det också. Vad sägs om föredrag och panelsamtal med namn som Kinneviks ordförande Cristina Stenbeck, Skype-grundaren Niklas Zennström, ABBA-stjärnan Björn Ulvaeus och den alltid lika karismatiske professorn Hans Rosling? Eller Prins Daniel, Ericssons vd Hans Vestberg, Spotifys innehållschef Ken Parks och världsstjärnan Wyclef Jean?

På gästlistan fanns även spännande namn som skivbolagsmogulen Rick Rubin och Tinder-grundaren Sean Rad.

Jag hade kunnat fortsätta rabbla namn hela dagen.

Det största värdet med Brilliant Minds är däremot inte föredragen i sig – utan kontrasterna och mötena. Att höra Ericssons Hans Vestberg prata om Teslas framtid, för att minuten senare ha artisten Wyclef Jean på scen, pratandes om att han ska flytta till Sverige, är underhållande för publiken. Att höra Hans Rosling inspirerat prata om hur världen sakta men säkert blir en bättre plats, samtidigt som Avicii smyger in och slår sig ned i en fåtölj i bakgrunden, likaså.

Men det riktigt stora värdet uppstnår när alla dessa personer sedermera får möjlighet att träffas, bollar idéer och bygga nätverk.

Det kanske låter klyschigt, men de informella mötena som uppstår när man samlar en massa spännande namn i en och samma lokal, runt samma middagsbord och på samma efterfester kan faktiskt ha ett stort värde.

Förhoppningen är såklart att något av dessa möten ska leda till nya samarbeten och innovation.

Under två fullspäckade dagar fick även utländska medier, investerare och entreprenörer uppleva Stockholm från sin bästa sida. Den uppmärksamheten ska inte underskattas.

Men det finns naturligtvis baksidor med exklusiviteten. Det vore exempelvis trist om Daniel Ek missade att bjuda in nästa generations Daniel Ek – bara för att upprätta hålla en känsla av exklusivitet. 

Att Symposium och Brilliant Minds är ett väldigt positivt initiativ råder det däremot ingen tvekan om.

Det ska bli spännande att se hur konceptet utvecklas framöver.

Läs fler artiklar
LÄS MER