Sök

Viggos spaningar från Almedalen: "Foodtech och startups är hett"

Almedalen 2017

Foto: Istockphotos / Breakit

Viggo Cavling

Viggo Cavling

Krönikör

Breakits krönikör Viggo Cavling levererar tech-spaningar direkt från Almedalen.

På den andra dagen i Almedalen kom den stora vågen av människor och seminarier. Ibland är mängden människor fler än antalet platser och då blir arrangören lycklig. Och ibland är det omvänt och då blir arrangören missnöjd. Ett halvfullt seminarium här är definitivt en flopp.

“Vad är det stora samtalsämnet?” är den ständiga frågan i Almedalen. I år hamnar utan tvekan nyföretagande och startups på topplistan. I går var jag exempelvis med i en EY-arrangerad panel på temat: "Entreprenören - bortglömd eller bortskämd". Bortskämd var en anspelning på en gammal krönika här i Breakit med rubriken: "Sluta gnäll nu, det är ingen som tvingat dig att bli entreprenör".

Det blev förstås en hel del gnäll i panelen om bland annat vinster i välfärden, 3:12-regler och varför myndigheterna inte är bättre på att lotsa startups genom regelsystemen. Det senare var en fråga som foodtech-entreprenören Fredrika Gullfot tog upp. Hon förklarade att myndigheter är helt oförberedda på det faktum att hennes alger är ett utmärkt livsmedel.

Disruptiv verksamhet och ny digital teknik är ofta hund och på den andra sidan finns katten – politiken.

I nio fall av tio vinner tekniken över politiken som förlorar, ett uttryck som Jan Stenbeck myntande när hans Comviq utmanade statliga Televerket på 80-talet. Men om du inte orkar vara en Jan Stenbeck-rättshaverist kan du alltid starta en intresseförening. Det rådet fick Fredrika Gullfot åtminstone av Elisabeth Thand Ringqvist, som själv har en förening som företräder riskkapitalbolagen. Det är en gammal sanning att svenska myndigheter är livrädda för att göra fel – och ännu värre är att vara opartiska när det dyker upp en ensam entreprenör med krav och önskemål. Men föreningar får däremot ofta motsatt behandling eftersom de utgör ryggraden i den svenska modellen.

En annan väg för att besegra systemet och nå marknaden är annars att flytta ditt foodtechbolag till Holland. Detta gjorde exempelvis Qvickets grundare Josefin Strömberg när myndigheterna i Sverige inte förstod att hon kunde förvandla insekter från Thailand till livsmedel i Sverige.

Så här sa Josefin när jag intervjuade henne för ett år sedan:

"I den fria rörlighetens namn flyttade jag till Nederländerna och startade ett nytt bolag där. Det funkar nästa lika bra. Vi hade några konkurrenter i Sverige, de valde att lägga ner när myndigheterna började bråka. Men vi har skickat enkäter till alla våra kunder och ingen har klagat på produkten. Vi har också gjort labratoritetester av vår produkt för att säkerställa att den är säker."

Jag brukar använda Qvicket i mina pannkakor och det fungerar utmärkt.

I övrigt tycker jag att foodtech-tältet bredvid Kallis är bra. Här kan du testa Gullfots produkter och ett gäng andra banbrytare inom foodtech.

Gillar även Googles hage mittemot Vinäger. Här är det fritt kaffe och uselt wifi.

På mingelfronten är det inflation som gäller. Skandia och DI:s champagnemingel har högst status, därefter kommer Prime och sen typ alla andra. Häromdagen var jag också på mingel hos Chef, Swedbank och SEB.

Min avslutningsreplik funkar lika bra överallt: “nu minglar vi vidare”.

Läs mer