Sök

Mannen som representerar staten och (risk)kapitalet i startupvärlden

Almi Invest

FOTO: Press/Janerik Henriksson/TT/Flickr/Anders Molin

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Från militär, till entreprenör, till att chefa över det statliga riskkapitalbolaget Almi Invests Stockholmsfond. Möt Johan Crona – investeraren som är på jakt efter startupvärldens motsvarighet till Zlatan Ibrahimovic.

Det är inte varje dag som vi på Breakit får oss en knäpp på näsan av initierade investerare och läsare. Men ibland händer det. Efter att min kollega Stefan Lundell skrivit en lång analys om fenomenet preferensaktier (mer spännande än det låter!) vaknade en viss Johan Crona på riskkapitalbolaget Almi Invest till liv. 

I ett långt blogginlägg, som vi sedermera återpublicerade på vår sajt, besvarade han och ifrågasatte Stefan Lundells resonemang.

Jag vill minnas att vi kallade det för en ”motattack” i rubriken. 

Johan Crona är sedan ett par månader tillbaka chef för statliga Almi Invests Stockholmsfond. Han har innan dess arbetat som investeringsansvarig på Almi Invest i drygt fem års tid och har under den tiden gjort sig ett namn i Stockholms startupindustri.

Han är med andra ord en person som teknikentreprenörerna bör ha koll på – och bör veta hur man charmar.

”För mig är det viktigt att man har en prototyp när man pitchar, att man kan visa en riktig produkt. Sedan måste man ha bra förståelse för sina metrics (nyckeltal). Många missar det och mäter alla möjliga metrics, när man egentligen bara är intresserad av det som faktiskt bevisar affärsmodellen”, säger han när Breakit ringer upp honom.

Johan Crona har en bakgrund inom det militära. Han gick på officershögskolan, där han lärde sig ”hur man leder i tuffa situationer”, men ramlade därefter in på entreprenörsbanan. När han var med och grundade sitt andra bolag, säkerhetsföretaget Protaurius, kom han för första gången i direktkontakt med affärsänglar.

”Vi var först en del av en inkubator på Chalmers, och därefter tog vi in riskkapital via affärsänglar. Sedermera fick vi in Saab Ventures som investerare, som senare köpte bolaget”, säger han och tillägger:

”För mig personligen blev det ingen jätteaffär men väldigt bra för bolaget att det togs över av Saab”.

Hur upplevde du affärsänglarna när du satt på entreprenörssidan av bordet? 

”För oss var det helt fantastiskt. Affärsänglarna var otroligt snabba och riskvilliga och vi fyllde vår nyemission på bara två veckor. Det handlar bara om att träffa rätt. Sedan har affärsänglar såklart en begränsning i sin kapitalstyrka. Det var därför vi vände oss till Saab, som har en helt annan nivå av professionalism och noggrannhet.”

Almi Invest förvaltar idag 1,2 miljarder kronor. Och att det finns mycket pengar i den bubblande tekniksektorn i Stockholm är ingen underdrift. Vi på Breakit har flera gånger kunnat avslöja att nya riskkapitalfonder är på väg att upprättas, samtidigt som nya appar, sajter och produkter lanseras varje vecka.

”I grunden är det bra att det finns pengar som gör att fler entreprenörer får chansen. Men samtidigt blir det ett väldigt stort brus. Det är väldigt enkelt att starta ett bolag idag och duktiga personer kan få upp en prototyp väldigt snabbt. Volymen nya företag har aldrig varit så stor, samtidigt som det finns jättemycket pengar. Det gör att det blir svårt för entreprenörerna att hitta rätt investerare, och svårt för investerarna att sortera fram vinnarna.”

Innebär det att riskkapitalbolagen måste nischa sig tydligare?

”Ja, kanske. Det är någonting som vi funderar på hela tiden. Vilken är vår roll? Vi ska vara en marknadskompletterande aktör som inte tränger undan privat kapital, utan vi ska finnas där det finns poäng att staten bidrar. Vi måste ha plantskolor för att få fram nya Zlatans. Det privata kapitalet är avkastningsdrivet och ska tjäna pengar, men det behövs en farmarliga för de oprövade korten. Där tar vi ett ansvar och tar stora risker.”

Trots den stora mängden kapital arbetar Almi Invest för tillfället med att sätta ihop en helt ny fond som ska stå klar till hösten, berättar Johan Crona.

Totalt kommer ytterligare 1,2 miljarder kronor att investeras i unga teknikbolag, varav 160 miljoner kronor ska riktas till bolag i Stockholm.

”En lärdom från vår första fond är att inte vara rädd för att investera tidigt och att våga investera i fler bolag. Med nästa fond kommer vi att bygga en bredare portfölj och ge fler entreprenörer chansen. Har man en liten portfölj är risken att man missar bra bolag större.”

Samtidigt ökar riskerna om ni investerar i ett tidigare skede.

”Så är det absolut. Men det är det som motiverar att vi finns. Vi ska vara i skedet där det är svårare att hitta kapitalet i form av privata pengar. Nyemissioner tenderar att bli små. Där har vi en roll att fylla, komplettera marknaden med mer pengar lite tidigare.”

Men finns det verkligen ett behov för en statlig riskkapitalaktör?

”Det tycker jag. Särskilt nationellt. I Stockholm finns det som bekant väldigt mycket nischat kapital, men vill du ha ett levande näringsliv på andra platser i Sverige så är det ett kanoninstrument att ha Almi invest. Det gör att det skapas ekosystem på fler ställen.”

”Jag ska inte säga att det är en bubbla, men konjunkturer går upp och ned. Blir det lågkonjunktur är det väldigt bra att det finns en statlig aktör med kunskap och kapital.”

Är det inte en bubbla då?

”Jag vet inte om man ska kalla det för en bubbla, men det är ett häftigt läge med bolag som snabbt får höga värderingar. En spaning är att aktiemarknaden är öppen för att notera bolag, vilket gör att man får en prissättning som i sin tur gör att marknaden justerar sig. Driver de upp värderingarna för högt får de ingen avkastning när de noteras. Så jag ser det inte som en bubbla, inte på techventure marknaden. Då tror jag snarare på bubblor i andra delar av samhället, som fastighetsmarknaden.”

Tillbaka till det militära. Jag frågar Johan Crona om han har haft nytta av sin militära bakgrund i rollen som investerare.

Det råder trots allt ett regelrätt krig om vem som får möjlighet att investera i de hetaste techbolagen.

”Det finns något citat att högskoleutbildning gör att man får ett jobb och officersutbildning gör att man klarar av det. Det tycker jag är ganska talande. Man ska ha bra utbildning för arbetsmarknaden, men officersbanan handlar väldigt mycket om att hugga i och kämpa när det är jobbigt. Man får inte ge upp så lätt.”

Läs mer