Niklas Adalberths plan för att dö utan pengar på kontot – "Då är jag nollad"

Niklas Adalberths plan för att dö utan pengar på kontot – "Då är jag nollad"

Niklas Adalberth.

Towe Boström

Reporter

Norrsken- och Klarna-grundaren Niklas Adalberth vill inte dö med pengar på fickan – och har en plan för att slippa göra det.

Utöver att grunda stiftelsen Norrsken, som investerar i socialt entreprenörskap för att göra världen bättre, är Niklas Adalberth kanske främst känd som en av grundarna av betaljätten Klarna. 

I samband med en utfrågning på Breakits och Almis scen i Almedalen berättade Adalberth om tiden på Klarna, och hur han och hans två medgrundare (Victor Jacobsson och Sebastian Siemiatkowski) inledningsvis hade som plan att driva Klarna i två år - för att sedan sälja det. Men att de hela tiden flyttade fram tidpunkten för en försäljning och istället fortsatte att bygga bolaget större och större.

"Vi nådde de där milstolparna. Var inte nöjda med det och satte upp nya mål. De här två åren blev egentligen elva-tolv år", berättar Niklas Adalberth.

Han säger att brytpunkten för hans del kom under en semesterresa tillsammans med sin medgrundare, den nuvarande Klarna-vd:n Sebastian Siemiatkowski.

Sebastian Siemiatkowski berättade att han inte längre hade en vision om att sälja bolaget om två år – utan driva det resten av av livet.

"Resten av mitt liv är jag nog inte villig att signa upp mig på. Den natten tog jag beslutet", berättar Niklas Adalberth. 

För ungefär ett år sedan grundade han därför stiftelsen Norrsken Foundation, vars mål är att bidra till en "impact unicorn". Det vill säga bli ett bolag som kan påverka 1 miljard människor. 

Niklas Adalberth grundade stiftelsen med 70 miljoner kronor ur egen ficka och har tidigare sagt att han inte "vill dö med en påse pengar på kontot".

Stiftelsens budget ligger på 50 miljoner kronor per år för investeringar, hubben och egna initiativ.

På Breakits scen avslöjar Niklas Adalberth att han har en plan för att dö utan pengar på fickan. 

"Så vi bränner 50 miljoner. Jag har räknat ut att om det är det här jag vill fortsätta göra, vilket det verkar som, kan det här mer eller mindre räcka under min livstid", säger Niklas Adalberth och fortsätter; 

"Varför ska jag dö med massa pengar på fickan?". 

Då är du nollad? 

"Då är jag nollad, beroende på hur Klarna går", säger Niklas Adalberth som fortfarande äger 10 procent av betaltjänsten som omsatte 3,6 miljarder kronor under förra året.  

När vi får se en "impact unicorn" återstår att se. 

"10, 15, 20 år kanske, om någonsin", säger Niklas Adalberth som hoppas att Norrskens satsningar ska inspirera andra att satsa på samhällsförbättrande aktörer. 

Läs fler artiklar
LÄS MER